Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker: "Ik ga de gemeentepolitiek missen, dat is dichtbij de mensen"

Eva De Bleeker van Open VLD is de nieuwe staatssecretaris voor Begroting. Tot nog toe werkte De Bleeker voor de Europese Commissie en was ze ook eerste schepen in Hoeilaart: "Ik ga de gemeentepolitiek missen", zei ze in "Start je dag" bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. 

Eva De Bleeker van Open VLD is dus de nieuwe staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken.  Dat ze gevraagd werd voor de nieuwe regering, was een verrassing: “Mijn naam deed de laatste dagen een beetje de ronde als mogelijke vrouwelijke kandidaat uit Vlaams-Brabant, want die posten worden ook geografisch verdeeld", zegt De Bleeker "Maar het telefoontje van de voorzitter met de vraag is pas gisterenavond om half elf gekomen. Het is toch wel een verrassing.” 

Van de gemeentepolitiek zal ze nu wel afscheid moeten nemen: “Ik ga dat missen want ik hou heel hard van mijn gemeente. Hoeilaart is een mooie groene gemeente dichtbij Brussel met een hecht verenigingsleven. Ik heb echt altijd dat schepenambt graag uitgeoefend want dat is heel dicht bij de mensen en fijn om te doen. Daar zal relatief weinig tijd voor overblijven en je mag het trouwens ook niet combineren, maar ik zal wel betrokken blijven bij de gemeentepolitiek.

Begroting is nu een andere materie maar ook economisch

De Bleeker was tot nog toe schepen in Hoeilaart voor Open VLD en ze werkte ook voor de Europese commissie. “Het is een andere richting die ik nu uitga, vroeger was ik met internationale handel bezig en de verdragen ervan mee te onderhandelen voor de Europese instellingen. Begroting is nu een andere materie maar ook economisch. Ik ben ook handelsingenieur van opleiding dus ik kan dat wel meenemen. En ik ben 15 jaar politiek actief binnen Open VLD in mijn gemeente, maar ook nationaal ben ik vrouwenvoorzitter, en altijd betrokken geweest bij het algemeen beleid.”

Financiële toestand gunstig doen evolueren

Als nieuwe staatssecretaris van Begroting mag je je aan een zwaar takenpakket verwachten, maar dat beseft De Bleeker maar al te goed: “We weten allemaal in welke toestand ons land zich bevindt door het coronavirus, en welke financiële gevolgen dat dat op zich al heeft. Dus het zal de bedoeling zijn om er ervoor te zorgen dat de financiële toestand van ons land de volgende jaren gunstig evolueert. En ik zal dan met mijn collega’s elk de financiële kant van elk beleid moet aftoetsen en kijken of dit kan binnen het vooropgestelde budget.”

Het is een verlies voor de gemeente

Tim Vandeput, burgemeester Hoeilaart

De gemeente Hoeilaart moet nu op zoek naar een nieuwe schepen, en die zoektocht zal nog even duren, want de nieuwe schepen zal pas aangesteld worden op de nieuwe gemeenteraad eind oktober. "Het is een verlies voor de gemeente", zegt burgemeester Tim Vandeput (Open VLD). "Maar we zullen dat wel opvangen. We hebben nog wat tijd om een nieuwe schepen aan te duiden, dat zal via een voordrachtsakte op de volgende gemeenteraad komen eind oktober. Dus de volgende dagen zullen we binnen onze partij gesprekken voeren om te kijken wie er interesse heeft en in aanmerking komt.' 

Meest gelezen