Videospeler inladen...

Feest voor de insecteneters: duizenden langpootmuggen verschijnen na regen

De afgelopen week zijn er plots duizenden langpootmuggen verschenen in ons land. Volgens Natuurpunt heeft dat mogelijk te maken met de weersomstandigheden en zullen de aantallen de komende weken weer gaandeweg dalen.

De soort die de afgelopen week zowat overal verscheen, is de weide- of moeraslangpootmug (Tipula paludosa). Dat is een weinig kieskeurige soort waarvan de larven vooral plantenwortels eten.

De larven, die emelten genoemd worden, leven ondergronds en knabbelen vaak aan de wortels, de wortelhals en de groene delen van grassen en andere planten in gazons, voetbalvelden, golfterreinen en moestuinen. Ze kunnen bovendien in hoge dichtheden voorkomen en worden als schadelijk beschouwd door de land- en tuinbouw. Volwassen langpootmuggen kunnen niet bijten of prikken en voeden zich uitsluitend met plantaardig vloeibaar voedsel zoals nectar.

Maar zowel de muggen als de larven zijn een enorm belangrijke voedselbron voor andere dieren, niet in het minst voor vogels. De afgelopen jaren namen de aantallen van de weidelangpootmug op veel plaatsen echter af, wellicht door verdroging. Nu kunnen de insectenetende vogels dus minstens even profiteren van een onverwachte bonus.

Een emelt, de larve van een langpootmug.
Rasbak/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Storm Odette

Dat de soort nu op enkele dagen massaal verschenen is, heeft mogelijk te maken met de weersomstandigheden van de afgelopen weken: een heel droge septembermaand, die erg nat eindigde door storm Odette. Die regenval kan als trigger hebben gewerkt voor het uit de pop komen van de muggen.

Vooral in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 september is er een massale beweging geweest van langpootmuggen. Toen stond er een strakke noordenwind en het lijkt waarschijnlijk dat veel langpootmuggen die nacht vanuit vochtige poldergraslanden in Nederland naar hier zijn gewaaid.

Natuurpunt verwacht dat de aantallen langpootmuggen de komende weken weer gestaag zullen afnemen.

Een volwassen weidelangpootmug op planten.
Rolf Dietrich Brecher/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Macro-opname van de kop van een Tipula-langpootmug. De teruggevouwen monddelen mogen er dan wel dreigend uitzien, bij langpootmuggen zijn de kaken gereduceerd, zodat ze niet kunnen bijten of prikken..
Thomas Shahan/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen