Reporter Fred Janssen, bekend van "Echo" en "Afrit 9", overleden

Fred Janssen, voormalig reporter van de openbare omroep, is overleden. Tijdens zijn carrière bij BRT en VRT werkte hij mee aan programma's als "Echo", "Terloops", "Afrit 9" en "NV De Wereld". Janssen is overleden aan de gevolgen van kanker.  

Janssen maakt in 1967 tijdens zijn studententijd al radio bij Omroep Limburg, toen de VRT nog BRT heette. 

Begin jaren 70 stapt hij over naar de televisie en wordt hij reporter voor het bekende tv-programma "Echo",  een wekelijks programma met nieuwtjes die "Het Journaal" niet haalden. "Echo" loopt van 1963 tot 1971 en ligt aan de basis van alle latere human interest-programma's in Vlaanderen. Het programma is erg populair bij het brede publiek en valt meermaals in de prijzen. 

In 1971 en 1972 presenteert hij samen met zijn collega Jan Van Rompaey "Magesien", het eerste satirische programma van de openbare omroep. Daarna is hij van 1974 tot 1989 een van de vaste medewerkers van "Terloops", opnieuw een human interest-programma waarin mensen uit binnen- en buitenland geïnterviewd worden.  In 1982 krijgt hij de tv-prijs voor journalistiek van het Gemeentekrediet voor zijn reportage over de teloorgang van de Rupelstreek.

"Ik behoor tot de weinigen in de VRT die praktisch altijd op eilandjes hebben mogen werken, net als Jan Van Rompaey", zegt Janssen in 2007 in De Standaard. "En al die eilandjes waren pieken in mijn carrière. Op één na: "Het ei van Christoffels", dat was een dal. Ineens lag dat ei daar, maar niemand had me verteld dat daarom "Terloops" afgevoerd was, dat mijn bureau verdwenen was, niemand. Een dag lang heb ik er weer mijn weg moeten zoeken, twee jaar lang heb ik op de rand van een depressie geleefd. Maar toen kwam "NV De Wereld". En dan die heerlijke tijd van "Afrit 9", ik lijk wel geboren voor dingen en mensen in de marge."

Jan Van Rompaey: "Hij kon heel goed omgaan met mensen"

Collega Jan Van Rompaey noemt hem een "erudiete man die een mooie carrière gehad heeft". "Hij kon heel goed omgaan met mensen wat hem perfect maakte voor programma's als "Echo" en "Terloops". "

Bekijk een fragment uit "Terloops" dat Jan Van Rompaey altijd bijgebleven is, Janssen praat in New York met de gehandicapte Sue die een aapje, Henry, opgeleid heeft om haar te helpen:  (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

"Afrit 9" start Janssen in 1995 zelf op. Dat magazine wordt door zijn bazen de "Echo van de jaren 90" genoemd.  Janssen laat zich niet leiden door de kijkcijfers, maar maakt programma's, zoals hij zelf zegt, "vanuit zijn buik" en "dat werkte". "Toen "Afrit 9" geschrapt werd, hebben we gigantisch veel brieven ontvangen. "Jullie hebben nu eens een leuk en volks programma en dan voer je het af!": dat was zo ongeveer de teneur van de meeste reacties", zei Janssen. "Toch had de afbouw lang aangesleept. Binnen de VRT vonden ze het programma al geruime tijd te oubollig, maar ze lieten ons toch begaan."

Bekijk hier de intro van "Afrit 9": (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Fred Janssen beëindigt zijn carrière bij de VRT als producer-eindredacteur van een reeks programma's over "De Zoo" in het kader van "Het leven zoals het is". In 2008 gaat hij met pensioen.

Bekijk hier een gesprek dat Phara de Aguirre met Fred Janssen had in 2008: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen