H&M sluit wereldwijd 250 winkels

Zweedse modeketen H&M (Hennes & Mauritz) gaat volgend jaar 250 winkels sluiten. Door de coronacrisis worstelt de modeketen met een recordopbouw aan voorraden. Eerder dit jaar kondigde H&M al aan dat ze dit jaar nog 170 winkels zou sluiten, in totaal zijn er nog 5.000 verkooppunten wereldwijd. Om welke winkels het precies gaat, is nog niet bekend. 

H&M maakte de sluitingsplannen bekend bij de voorstelling van zijn kwartaalresultaten. In het derde kwartaal daalde de verkoop bij H&M namelijk met 16 procent, tot 4,8 miljard euro. Dat is vooral het gevolg van de coronamaatregelen, waardoor winkels in veel landen verplicht moesten sluiten.

Ook de winst voor belastingen viel fors lager uit: 2,3 miljard kroon (217,5 miljoen euro) tegen 5 miljard kroon (473 miljoen euro) in dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling was wel minder groot dan verwacht.

Sinds september is de situatie bij H&M aan de betere hand: de omzetdaling bleef beperkt tot 5 procent. Wereldwijd zijn nog slechts 166 winkels tijdelijk gesloten, in het begin van de zomer waren dat er ongeveer 900. Het bedrijf onderhandelt ook over het verlagen van de huurprijs van zijn winkelpanden.

"Hoewel de uitdagingen nog lang niet voorbij zijn, denken we dat het ergste achter ons ligt en dat we goed gepositioneerd zijn om sterk uit de crisis te komen", zegt topvrouw Helena Helmersson, die nog maar een jaar aan zet is bij de modeketen. In de toekomst zou er meer worden ingezet op onlineverkoop. 

Meest gelezen