2020 Getty Images

Halle verhoogt boetes voor sluikstorten en dat loont

In Halle zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar 57 mensen betrapt op sluikstorten. De stad verhoogde eerder dit jaar de boetes voor wie betrapt wordt, en dat loont meteen.

Wie in Halle betrapt wordt op ook maar het kleinste sluikstort betaalt daarvoor minstens 500 euro en moet ook nog een bijkomende GAS-boete van 80 euro betalen. Voor grotere sluikstorten kan die kost nog oplopen. Zo kon Halle dit jaar al voor meer dan 35.000 euro aan boetes uitschrijven. 

 

Ik heb eerst geprobeerd mensen op te voeden, maar wie niet horen wil moet voelen.

Johan Servé - Schepen voor Afvalbeleid

En dat loont, merkt ook schepen van afvalbeleid Johan Servé (SP.A): "We merken dat op de plaatsen waar we mensen betrapt en beboet hebben, het aantal sluikstorten omlaag gaat". De aanpak van Halle is streng maar ook nodig zegt de schepen: "Ik ben al acht jaar schepen van afvalbeleid. De eerste zes jaar heb ik geprobeerd de mensen op te voeden. Maar dat helpt blijkbaar niet.  Wie niet horen wil, zal voelen"

Camera's en wijkagenten

Om de sluikstorters te betrappen bracht de stad met behulp van vrijwilligers de meest sluikstortgevoelige plaatsen in kaart. Daarna werden op verschillende van die plaatsen onbemande camera's geplaatst die heel wat sluikstorters op beeld konden vastleggen. "Om de mensen op de beelden ook te kunnen identificeren hebben we een beroep gedaan op onze wijkagenten. Zij kennen de buurten en weten wie er woont. Op die manier hebben we heel wat sluikstorters kunnen betrappen."

Meest gelezen