Radio 2

Inwoners regio Durme-Moervaart kunnen zwerfvuil melden via website: “Zo kunnen we snel handelen”

Afvalophaler IDM heeft een afvalmeldpunt gelanceerd waar mensen uit regio Durme-Moervaart zwerfvuil kunnen melden. Op die manier wordt het afval binnen de 2 dagen opgehaald en gaat de politie samen met de afvalophaler op zoek naar de dader. De bedoeling is dat heel Vlaanderen in de toekomst deze tool zal gebruiken.

Wie in Lokeren, Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zele of Zelzate woont kan vanaf nu melding maken van sluikstort via de website van afvalophaler IDM. “We strijden al langer tegen sluikstorten en schakelen nu een versnelling hoger”, vertelt Anniek Maes van IDM. “We willen burgers stimuleren om al het zwerfvuil te signaleren dat ze zien .” De tool werd vandaag voorgesteld in Lokeren. 

Daders opsporen

Via onze website kan je een melding ingeven”, legt Maes uit. “Je kan daar je locatie kiezen en laten weten wat je gevonden hebt. Wij zien de melding en kunnen dan het afval ophalen en onderzoeken. Alles wordt opgehaald binnen de 2 dagen.” 

Na een melding van sluikstort, halen we het afval op en gaan we op zoek naar de dader

Anniek Maes, IDM

“Dankzij het meldpunt kunnen we sneller reageren”, vult hoofdinspecteur Verstraeten van de politie aan. “Als het zwerfvuil is opgehaald, gaan we op zoek naar de dader. Als we de dader gevonden hebben, dan wordt er een GAS-boete uitgeschreven, en die kan oplopen tot 250 euro. Daarnaast worden de kosten voor het ophalen van het sluikstort ook verhaald op de overtreder in kwestie.”

De bedoeling is dat andere regio’s in Vlaanderen in de toekomst ook gebruik maken van de tool. Op die manier kan er snel opgetreden worden tegen sluikstorters. 

Radio 2
kasto80

Meest gelezen