Inwoner van de stad Martoemi bij een beschadigd huis.
AFP or licensors

Journalisten van Franse krant Le Monde gewond geraakt in Nagorno-Karabach

Een journalist en een fotograaf van de Franse krant Le Monde zijn vanmorgen gewond geraakt bij een bombardement in de betwiste enclave Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus. In het gebied wordt al de hele week fel gevochten tussen Armeense separatisten en het leger van Azerbeidzjan. 

De journalist en de fotograaf waren aan het werk in de stad Martoemi toen ze werden geraakt door een bombardement. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de Armeense ambassadeur in Frankrijk zijn ze zwaargewond en worden ze geopereerd. Frankrijk gaat een vliegtuig naar het gebied sturen om de twee reporters te repatriëren. Ook twee Armeense journalisten zouden bij het bombardement gewond zijn geraakt.

In Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan die vooral wordt bewoond door en bestuurd door etnische Armeniërs, is het conflict dat het gebied al jarenlang teistert sinds zondag fel opgelaaid. Al vijf dagen lang zijn er hevige gevechten tussen Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger. Er is al sprake van tientallen doden en honderden gewonden.

Jihadisten

Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten hebben de partijen vandaag gezamenlijk opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Rusland heeft aangeboden om gastheer te zijn voor onderhandelingen tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de beide voormalige sovjetrepublieken Armenië en Azerbeidzjan.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn in het conflictgebied jihadistische groeperingen uit Syrië actief, die via Turkije naar de regio zijn afgezakt. Dat zei hij vandaag voor de start van de Europese Unie. Ook Rusland had het eerder al over de aanwezigheid van Syrische jihadisten in het gebied.

AFP or licensors

Meest gelezen