Kant-en-klaar handelspand in centrum Hasselt moet ondernemers duwtje in de rug geven

De stad Hasselt opent samen met Stebo het concept "The Box". Dat is een kant-en-klaar handelspand waar ondernemers hun idee tijdelijk kunnen testen. Als het meevalt, kunnen ze daarna een eigen zaak opstarten. Nu zaterdag openen de deuren van de eerste Box in de Maastrichterstraat in Hasselt.

De stad Hasselt heeft in samenwerking met "The Box" dit concept op poten gezet. Een onderneming kan er een winkel- of horecaconcept uittesten. Het pand is voorzien van alle technische keuringen, verzekeringen en faciliteiten zoals een kassa. Een onderneming kan er zich tijdelijk in vestigen. Dat kan van een weekend, een week tot maximaal drie maanden gaan. 

Het is geen pop-up zoals veel mensen denken

Rik Dehollogne, schepen van Economie

“Het is geen pop-up zoals veel mensen denken", zegt schepen van Economie Rik Dehollogne (N-VA). "Het is een concept voor ondernemers die willen, ondernemers die een zaak hebben in een andere stad en Hasselt eens willen proberen of mensen die een webshop hebben en nu een fysieke try-out willen houden. Die kunnen hier terecht door gewoon contact op te nemen met "The Box" en dan te vragen wanneer ze in het pand kunnen komen testen."

Na de testperiode in het centrum van Hasselt is het de bedoeling dat de ondernemers hun zaak evalueren en eventueel een eigen zaak opstarten. Nu zaterdag starten Oxfam Wereldwinkel en maatwerkbedrijf De Wroeter in het pand. Zo kunnen zij de komende drie maanden kijken of hun concept aanslaat. “Dit is een prima initiatief omdat veel panden in Hasselt te duur zijn", zegt Jacinta Van de Wal van de raad van bestuur van Oxfam Wereldwinkel Hasselt. "Alles is aanwezig: een keuken, faciliteiten... Anders moesten we op een lege plaats beginnen en dat is heel moeilijk."

Meest gelezen