Radio 2

Schepen Ruth Vandenberghe wordt plaatsvervangend burgemeester in Kortrijk: "Enorme verrassing voor mij"

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wordt in de nieuwe regering vicepremier en minister van Justitie en de Noordzee. Dat betekent dat hij niet langer de zittende burgemeester kan zijn van Kortrijk. Hij laat zich vervangen door schepen Ruth Vandenberghe (Team burgemeester).

Van Quickenborne werd in 2013 burgemeester van Kortrijk. Na de lokale verkiezingen in 2018 werd de lokale lijst Team Burgemeester, gebouwd rond Open VLD, met Van Quickenborne als lijsttrekker in Kortrijk, afgetekend de grootste partij. Van Quickenborne kon zo burgemeester blijven en zette zijn ambt verder met dezelfde coalitie. Hij beloofde toen om zeker de rit uit te doen als burgemeester, maar die belofte zal hij nu dus niet nakomen.

Hij wordt beschouwd als een politiek zwaargewicht. Zo was hij al staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, minister van Economie en minister van Pensioenen én vicepremier. Hij wordt beschouwd als medestander van premier Alexander De Croo en van partijvoorzitter Egbert Lachaert.

Vandenberghe onverwachte invaller

Dat Ruth Vandenberghe het nu overneemt als waarnemend burgemeester komt eerder onverwacht, ook voor Vandenberghe zelf. "Het is gisterenavond pas beslist binnen Team Burgemeester. Ik ben 2 jaar geleden totaal onverwacht in de politiek gerold, ik ben nog meer onverwacht schepen geworden en nu dus waarnemend burgemeester. En ik heb een beetje hetzelfde gevoel als toen: er is wel wat schrik, maar vooral ook heel veel zin in avontuur." 

Eerste vrouwelijke burgemeester van Kortrijk

Met haar benoeming is Vandenberghe meteen de eerste vrouwelijke burgemeester van Kortrijk. "Ik ben daar trots op. Ik vind dit een mooi signaal voor vrouwen, maar ik ben ook kritisch. Het mag niet zijn omdat ik vrouw ben dat ik de burgemeestersjerp krijg."

Die sjerp mag ze trouwens nog niet meteen aandoen, omwille van corona. "Vincent heeft hem mij net overhandigd, maar blijkbaar is er een potentieel risico als ik die meteen zou aandoen. We gaan daar dus nog even mee wachten."

Meest gelezen