Videospeler inladen...

Kritiek Bart De Wever (N-VA) deert Vincent Van Quickenborne (Open VLD) niet: "Ik zie een machteloze man"

De kloof tussen de N-VA en de nieuwe Vivaldi-meerderheid gaapt wijd. Dat is gebleken tijdens een confrontatie tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in Terzake. De Wever heeft geen goed woord over voor de nieuwe regering, maar Van Quickenborne doet zijn kritiek af als kritiek van een machteloze man die aan de zijlijn blijft staan omdat hij niet kan verzoenen, en dus niet kan bouwen.

Ruim 16 maanden na de verkiezingen is de onuitgegeven Vivaldi-regering onder leiding van Alexander De Croo uit de startblokken geschoten. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het maar niks en heeft het over "een opluchtingsapplaus voor een regering zonder draagvlak in moeilijke omstandigheden". Hij blijft er ook bij dat de regering-De Croo overheerst wordt door socialisten en groenen, terwijl dat niet de boventoon in Vlaanderen is.

Egbert Lachaert heeft paarsgeel getorpedeerd door achter onze rug met de groenen te gaan praten

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Van de door de N-VA zo gewenste staatshervorming zal volgens hem niet veel in huis komen, met dank aan "militante belgicisten" als Ecolo en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Dat er een echt migratiebeleid zal komen, gelooft hij evenmin, want "militante opengrenzenpartij" Ecolo "zal niet toelaten dat er een strenger migratiebeleid komt".

Bart De Wever wijst zijn Open VLD-collega Egbert Lachaert met de vinger. Die heeft volgens hem in augustus de formatiepoging van hemzelf en PS-voorzitter Paul Magnette gedwarsboomd. "Egbert Lachaert heeft paarsgeel getorpedeerd door achter onze rug met de groenen te gaan praten", aldus De Wever. Dat Lachaert zich aan zijn liberale collega Bouchez heeft vastgeklonken, zint de Wever al evenmin, want de MR-voorzitter is voor hem "een systematische valsspeler". 

Als je niet kan verzoenen, dan kan je niet bouwen

Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) toont zich allerminst onder de indruk. "Wat ik hier vooral onthou en zie, is een machteloze man."

"Het punt is dat je een meerderheid moet hebben in dit land - 76 zetels op 150 - om iets te kunnen doen." Volgens Van Quickenborne heeft De Wever zijn eigen formatiepoging zelf getorpedeerd door uit te halen naar zijn toen nog potentiële liberale partners. "Dat is net de stijlbreuk tussen deze regering en wat hij daar zegt. De manier waarop hij telkens opnieuw uithaalt naar andere mensen is van een ander tijdperk. Dat is niet de manier waarop wij het willen doen."

Van Quickenborne heeft het liever over respect hebben voor collega's in de politiek. "Ook al ben je van een andere partij, je moet je met elkaar kunnen verzoenen. Dat kan hij niet. En als je niet kan verzoenen, dan kan je niet bouwen."

Bekijk hieronder de gesprekken met Bart De Wever en Vincent Van Quickenborne in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen