Liveblog - Al meer dan 400.000 downloads voor corona-app, aantal coronadoden stijgt naar gemiddeld 6 per dag

De coronacijfers in ons land stijgen nog maar licht. Volgens de laatste weekcijfers komen er elke dag gemiddeld 1.561 bevestigde besmettingen bij, dat zijn er 8% meer dan de week ervoor. Ook het aantal doden stijgt nu naar gemiddeld 6 per dag. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu bijna evenveel vastgestelde besmettingen als in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Het is dus niet correct om zomaar de grafiek van nu met die van het voorjaar te vergelijken.  

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer dan 400.000 mensen downloaden corona-app al: "Tevreden"

Al meer dan 400.000 mensen hebben de Belgische corona-app "Coronalert" al gedownload. Dat meldt Karine Moykens, hoofd van de contactopsporing. De app werd nog maar twee dagen geleden gelanceerd. "We zijn tevreden", zegt Moykens. 

Hoe werkt de app en wat zijn de voor-en nadelen en hoe zit het met onze privacy? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze video.

Videospeler inladen...

Coronacijfers: besmettingen nemen licht toe, overlijdens stijgen

De coronacijfers in ons land stijgen nog maar licht.

  • In de week van 21 tot 27 september zijn er elke dag gemiddeld 1.561 bevestigde besmettingen bij gekomen. Dat zijn er 8 procent meer dan in de periode van 14 tot 20 september, de week ervoor. Een lichte stijging, maar het tempo van de stijging blijft wel vertragen.
  • Het aantal mensen dat positief blijkt bij een coronatest, neemt toe. Gemiddeld werd bij 5,3 procent van de tests een besmetting vastgesteld.
  • Van 24 tot 30 september werden elke dag gemiddeld 69 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Het gaat om een stijging van 23 procent. De week ervoor, van 17 tot 23 september, waren er gemiddeld 56 opnames per dag.
  • In totaal liggen er nu 738 mensen in het ziekenhuis. 157 van hen liggen op de intensieve zorg. Van die groep moeten er 75 patiënten beademd worden.
  • Het aantal overlijdens blijft laag maar stijgt wel. In de week van 21 tot 27 september waren het er gemiddeld 6 per dag. Van 14 tot 20 september waren het er gemiddeld 4.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano. 

Videospeler inladen...

P&O Ferries schrapt passagierslijn tussen Zeebrugge en Hull

P&O Ferries zal de passagierslijn tussen Zeebrugge en Hull in het Verenigd Koninkrijk niet meer heropstarten. Dat bevestigt het ferrybedrijf. De brexit en de coronacrisis zouden aan de basis liggen van de beslissing. Volgens havenvoorzitter Dirk De fauw volgt er maandag nog een overleg tussen P&O Ferries en het havenbestuur.

P&O bevestigt de permanente schrapping van de lijn. Het nieuws werd volgens havenvoorzitter Dirk De fauw nog niet officieel bevestigd door P&O aan het havenbestuur van Zeebrugge. Wel hebben er al gesprekken plaatsgevonden over de toekomst van de passagierslijn. "Daarin hebben wij het belang van die passagierslijn voor zowel België als Engeland benadrukt, maar een officiële bevestiging dat de lijn stopt kregen wij tot nu toe niet. Het personeel van de lijn zou wel al ingelicht zijn", zegt De fauw. 

Dat de lijn zou geschrapt worden, komt niet als een verrassing. "We wisten dat het slecht ging omwille van de brexit en de coronacrisis. Ze hebben door de coronacrisis een hele tijd stil gelegen en dat laat z'n sporen na."

Het is nog onduidelijk hoeveel jobs er verloren zullen gaan. De lijn, die al sinds 1972 passagiers tussen Zeebrugge en Hull vervoert, is de laatste veerdienst die Zeebrugge nog heeft. "Als er officieel geen P&O Ferries lijn meer is, gaan wij hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een andere kandidaat die de verbinding wil faciliteren. Voor België en meer bepaald Brugge en omstreken is die lijn te belangrijk", besluit De fauw.

Schots parlementslid geschorst nadat ze op en neer naar Londen reist, terwijl ze coronasymptomen vertoont

Een parlementslid van de Scottish National Party is geschorst omdat ze toch op en neer naar Londen reisde, hoewel ze symptomen van een coronabesmetting vertoonde. Op zaterdag legde ze een test af, omdat ze milde symptomen had, maar ze besloot op maandag toch naar Londen te reizen. Daar had ze een debat in het House of Commons. 's Avonds kreeg ze dan te horen dat ze een positief resultaat had, waarna ze dinsdag de trein terug naar Schotland nam. 

Zelf zegt ze dat ze de reis maakte omdat ze zich "veel beter voelde", maar ze begrijpt dat ze geschorst wordt. "Er is geen excuus voor mijn daden." Nicola Sturgeon, de Schotse premier noemt het gedrag van het parlementslid "volkomen onverdedigbaar". "Het is moeilijk om uit te drukken hoe boos ik ben, namens al die mensen over het hele land die dagelijks zware offers brengen om COVID te verslaan", klinkt het op Twitter. 

Gaan bars en restaurants in Parijs volgende week weer dicht?

De kans lijkt groot dat de bars en restaurants in de Franse hoofdstad Parijs volgende week weer sluiten. Dat zegt de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran, nu de coronacijfers in de stad de slechte kant uitgaan. Als deze trend voortgaat, zal er maandag een "maximale alarmtoestand" worden afgekondigd, zo klinkt het. Bars en restaurants zouden dan vanaf volgende week niet meer hun deuren mogen openen, ook die in voorsteden van de stad.

De minister acht de kans groot dat de overheid tot deze drastische stap moet overgaan. In de tweede stad van het land, Marseille, geldt de maatregel al. In Parijs moeten bars nu om 22 uur dicht.

Meest gelezen