Copyright 2017, Atit Phetmuangtong, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Liveblog - Naar minimumpensioenen van 1.500 euro netto of bruto? Bouchez en Rousseau geven andere versie, hoe zit het? 

De federale regering-De Croo heeft de eed afgelegd op het paleis en kersverse premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft zijn regeerverklaring afgelegd. Volg alle updates in onze liveblog.

Wat staat er in het regeerakkoord?

De 7 regeringspartijen hebben gisteren een regeerakkoord bereikt. Wie wil nalezen wat daar precies instaat, kan voor een samenvatting hier terecht. De integrale tekst van het regeerakkoord vindt u hier.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hoe zit het nu met de pensioenen?

Er is al heel wat inkt gevloeid over de minimumpensioenen. Worden die nu 1.500 netto, zoals SP.A-voorzitter Conner Rousseau zegt? Of is het toch 1.580 euro bruto, zoals MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez poneert? 

"Bruto", klinkt het overtuigend bij Bouchez. "Dat is heel duidelijk. Ik zie dat er veel verwarring is over netto of bruto, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Als je 1.500 euro netto wil, dan kost dat 3,6 miljard euro. Terwijl we maar 3,3 miljard hebben voor alle uitgaven. We geven dus een aanzienlijk deel uit, zo'n 760 miljoen euro om tot een pensioen te komen van 1.500 euro bruto." 

Ik zie dat er veel verwarring is over netto of bruto, maar eigenlijk is het heel eenvoudig

Georges-Louis Bouchez van MR

"Netto", antwoordt Rousseau heel stellig op dezelfde vraag in "Vandaag". "Pensioenberekening van een minimumpensioen is niet zo evident, om daar op één jaar één cijfer op te plakken. Maar we gaan een massaal, massief, ongezien bedrag investeren in die minimumpensioenen. En we gaan daarnaast een aantal hervormingen doen waardoor we naar een traject gaan richting 1.500 euro netto."

We gaan daarnaast een aantal hervormingen doen, waardoor we naar een traject gaan richting 1.500 euro 

Conner Rousseau van SP.A

"Want", zo zegt hij, "1.580 euro bruto is nu bijvoorbeeld 1.470 euro netto. Morgen is dat er niet, maar aan het einde van de legislatuur in 2024 miljarden geïnvesteerd hebben in pensioenen om aan dat bedrag te komen." 

Hoe dat betaald gaat worden? "We gaan investeringen doen. Rendement betaalt schulden terug en wordt gebruikt voor een herverdeling. Het is nu een goed moment om geld te lenen."

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Bij Frank Vandenbroucke klinkt eenzelfde geluid in "Terzake": "Het principe is helder, dat geldt ook voor de pensioenen. In de tekst staat dat het richting 1.500 euro netto gaat, maar dat is nog verder uit te werken. Dat is de opdracht, de richtingwijzer. Dat moet allemaal nog geconcretiseerd worden."

Bekijk hieronder het fragment van Frank Vandenbroucke in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Hoe staat het letterlijk in het regeerakkoord? "Het minimumpensioen zal geleidelijk worden opgetrokken (volledige en onvolledige loopbaan) richting 1.500 euro netto voor een volledige loopbaan (in geval van een onvolledige loopbaan wordt dit bedrag pro rata verminderd met het verschil tussen 45 jaar en de loopbaan)."

Lees meer in dit artikel: 

De nieuwe regering in een oogopslag

Kloof tussen nieuwe regering en oppositie gaapt

De kloof tussen de N-VA en de nieuwe Vivaldi-meerderheid gaapt wijd. Dat is gebleken tijdens een confrontatie tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in Terzake. De Wever heeft geen goed woord over voor de nieuwe regering, maar Van Quickenborne doet zijn kritiek af als kritiek van een machteloze man die aan de zijlijn blijft staan omdat hij niet kan verzoenen, en dus niet kan bouwen.

Lees hier meer: 

Wat is er afgelopen nacht bij Groen gebeurd? Tinne Van der Straeten: "Kristof [Calvo] heeft geen gemakkelijke dag gehad"

Op voorhand behoorde Kristof Calvo van Groen tot een van de grote kanshebbers voor een ministerpost, maar dat draaide uiteindelijk helemaal anders uit. Na een lange nacht besliste de partij om niet hem, maar Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten minister te maken. Het gevolg? Een ontgoochelde Kristof Calvo, die vandaag slechts kort reageerde: "Met De Sutter en Van der Straeten schuiven we sterke mensen naar voor, maar dit had echt anders kunnen worden aangepakt, ook door onze voorzitter" en "ik ga dit weekend gebruiken om over een aantal dingen goed na te denken."

Wat is daar afgelopen nacht toch gebeurd bij Groen. In "De afspraak" blijft kersvers minister van Energie Tinne Van der Straeten voorzichtig: "Kristof heeft geen gemakkelijke dag gehad. Hij had erop gerekend dat hij mee naar de koning kon, hij had zich vandaag helemaal anders voorgesteld. Hij heeft een droom uit elkaar zien spatten. Ik begrijp dat dit voor hem heel onrechtvaardig aanvoelt. Maar als je drie mensen hebt voor twee functies, moet je altijd kiezen. Die keuze is in eer en geweten gemaakt." Van der Straeten betwist dat voorzitter Meyrem Almaci uitspraken gedaan heeft à la "als Kristof minister wordt, stop ik ermee". "Zo'n uitspraken zijn er niet gedaan."

Frank Vandenbroucke beseft dat politieke landschap nu anders is: "Maar ik heb geen 10 jaar lang in de diepvriezer gelegen"

De comeback van Frank Vandenbroucke (SP.A) in de politiek was dé verrassing van deze regeringsvorming. 10 jaar geleden zei Vandenbroucke de politiek vaarwel om zich in de academische wereld te storten. Maar tegen het voorstel van SP.A-voorzitter Conner Rousseau kon hij geen "nee" zeggen, vertelt hij in "Terzake". "Ik heb 10 jaar in de wetenschap gezeten, ik was niet van plan om opnieuw in de politiek te gaan. Maar kan je nee zeggen, nu we door zo'n crisis gaan? Indien de tekst niet goed was, zou ik met spijt in het hart nee zeggen, maar nu geloof ik erin."

Het politieke landschap is in die tien jaar tijd wel hard veranderd. Elke beweging, elke uitspraak van een politicus wordt bijvoorbeeld nu meteen de wereld ingestuurd via sociale media. Maar dat beseft Vandenbroucke ook. "Ik heb geen 10 jaar lang in de diepvriezer gelegen, ik ben niet 10 jaar lang bevroren geweest. Ik heb 10 jaar lang onderzoek gedaan."

Geen staatssecretaris, wel een commissaris voor corona, Pierre Van Damme: "Moeten als land beslissen waar we naartoe willen"

In de regeringsploeg is er geen aparte staatssecretaris voor corona, er zal wel een een coronacommissaris aangesteld worden. Wie dat zal worden, moet nog beslist worden. Epidemioloog Pierre Van Damme hoopt vooral dat er een eenheid van commando komt. "Tijdens vorige crisissen, denk aan de pandemische griep of ebola, hadden we telkens een commissaris. Die moet de kloof tussen de politiek en de wetenschap zo klein mogelijk houden." Voor Van Damme moet het dan ook vooral een man of vrouw zijn die "communicatief sterk is, maar ook een groot wetenschappelijk gezag heeft en terreinervaring heeft om met de overheid te werken. Dat kan zowel een ambtenaar als een wetenschapper zijn." 

In de nieuwe minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke ziet Van Damme iemand die dat in handen kan nemen. "Hij is voor mij een academicus die politicus is, en dat zie je niet elke dag."

"Ons land moet vooral beslissen waar het naartoe wil, hoeveel infecties per dag willen we hebben, willen we ons alliëren met Duitsland? We moeten dat goed definiëren, daar zit iedereen op te wachten. Ik hoop dat de nieuwe regering verduidelijkt naar de man in de straat waar we naartoe moeten en welke maatregelen daarvoor nodig zijn."

Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over beleid Sammy Mahdi: "Ik zie veel woorden, maar denk dat het niet gaat lukken"

Theo Francken, die in de regering-Michel staatssecretaris was voor Asiel en Migratie, is niet onder de indruk van de plannen van Sammy Mahdi (CD&V). "Ik zie veel woorden, maar ik denk dat het niet gaat lukken. Het punt blijft dat je asiel kan aanvragen in Europa na een illegale migratietocht. Als we dat blijven toelaten, zal er niks veranderen", zei Francken in "De wereld vandaag".

In het regeerakkoord staat dat bijvoorbeeld gezinnen met kinderen niet meer opgesloten worden. Zij zullen in huurwoningen worden ondergebracht. "Dat heeft een enorm aanzuigeffect", vindt Francken. "Zo wordt het moeilijker om terugkeer te organiseren." Francken pleit voor het Australische model, waarbij mensen gered worden op zee en dan in centra ondergebracht worden buiten Europa.

Valse Twitter-account van net aangetreden minister Annelies Verlinden (CD&V) bedot zelfs partijvoorzitter Joachim Coens

Een beruchte Italiaanse grappenmaker heeft gisteren een vals Twitter-account aangemaakt in naam van de nieuwe Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Tommaso Debenedetti, een 51-jarige leraar uit Rome, bouwde de voorbije tien jaar een internationale reputatie op met neppe online profielen en verzonnen overlijdensberichten van politici, academici, kunstenaars en celebrities. Zijn motivatie? Aantonen hoe eenvoudig het is om de pers in het ootje te nemen in het tijdperk van social media. Geregeld slaagt hij erin om officiële mediakanalen zijn valse berichten te laten overnemen. Eerder deed hij hetzelfde met compleet verzonnen interviews met bekende romanschrijvers.

Debenedetti maakte gisterenavond het profiel van Verlinden aan. Kort na middernacht verschenen twee korte tweets: “Welkom” en “Bienvenue”. De nieuwe volgers stroomden sinds dat moment binnen. Donderdagmiddag waren het er al meer dan 1.000, waaronder heel wat collega-politici en politieke journalisten. Rond drie uur ‘s middags tweette de valse Annelies Verlinden plotseling een verzonnen overlijdensbericht van acteur Jean-Claude Van Damme. Kort nadien volgde de bevestiging dat het ging om een hoax van Debenedetti. De naam van het profiel veranderde nog korte tijd naar “Pino Lo Pino”, om vervolgens te verdwijnen.

De echte Annelies Verlinden beschikt sinds januari 2011 al over een account op Twitter. Daar is ze echter niet bijzonder actief: ze verstuurde in totaal slechts 31 tweets en haar laatste activiteit dateert van 2016. Ook de kleine bio die hoort bij het account vermeldt nog niet haar functie als minister, maar enkel haar vorige job als advocaat bij DLA Piper.

Opvallend: zelfs afscheidnemend minister Koen Geens en CD&V-voorzitter Joachim Coens lieten zich bedotten. Coens tagde het valse account in een tweet waarin hij Verlinden en de andere nieuwe christendemocratische regeringsleden Sammy Mahdi, en Vincent Van Peteghem succes wenste. Ook de nationale Twitter-account van CD&V linkte naar het verkeerde profiel bij een foto van Verlindens eedaflegging.

Werkgevers vrezen uitholling loonwet

Een frase in het regeerakkoord doet bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de wenkbrauwen fronsen. De grootste werkgeversorganisatie van het land vreest een uitholling van de loonwet.

In het nieuwe regeerakkoord wordt ook verwezen naar de concurrentiekracht van de bedrijven. Er wordt een vergelijkbare ontwikkeling met de buurlanden verzekerd. Dat is voorzien in de loonwet. Maar het VBO is vooral bezorgd over de volgende frase: 'Om dit te bereiken wordt in de eerste plaats in overleg met de sociale partners met omzendbrieven gewerkt'.

De verwijzing naar de omzendbrieven maakt VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans ongerust. "Ik weet niet wat de bedoeling is. Bij de vakbonden wordt dat al geïnterpreteerd alsof men de loonwet naast zich neer kan leggen en loonsverhogingen via omzendbrieven buiten de loonwet kan realiseren."

De topman van het VBO vreest via de omzendbrieven dus een uitholling van de loonwet. Hij waarschuwt voor de gevolgen. Een verlies aan competitiviteit betekent immers minder jobs en dus een verlies aan koopkracht. Het uithollen van de competitiviteit zou bovendien de financiële basis onder het hele regeerakkoord onder zware druk zetten, waarschuwt het VBO.

Kristof Calvo (Groen) "ontgoocheld" dat hij geen minister is geworden: "Dit had zeker anders aangepakt kunnen worden"

Kristof Calvo, fractieleider in de Kamer voor Groen, is naar eigen zeggen ontgoocheld dat hij geen minister is geworden. De partijraad van Groen zat vannacht lang samen, om te bekijken wie minister kon worden voor de partij. Uiteindelijk kwamen de namen van Tinne Van der Straeten en Petra De Sutter uit de bus. En dus niet Calvo, die toch wel als een van dé kanshebbers werd beschouwd. 

"Je verwacht niet dat je zes uur wordt opgesloten in een discussie rond ministers", zegt Calvo daarover aan VRT NWS. "Met De Sutter en Van der Straeten schuiven we sterke mensen naar voor, maar dit had echt anders kunnen worden aangepakt, ook door onze voorzitter." Hoe dan precies, daarover wil hij (nog) niet in detail gaan. "Als je aan politiek wil doen, dan moet je dat op een menselijke en ernstige manier doen. Ik ga dit weekend gebruiken om over een aantal dingen goed na te denken."

Zes uur premier en daar is de eerste Europese top al

Alexander De Croo is nog maar een goeie 6 uur premier van België en daar wacht zijn eerste Europese top al. Op de agenda: een aantal buitenlandse kwesties, zoals de gespannen relatie met Turkije, de situatie in Wit-Rusland en de brexit. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Wat is het verschil tussen minister, staatssecretaris en vicepremier?

Het is gebeurd. De verdeling van de ministerposten in de regering-De Croo I is bekend. Maar onder die 15 ministers zitten ook zeven vicepremiers. En daarnaast ook nog vijf staatssecretarissen. Zo is het de grootste federale regeringsploeg van de laatste jaren. Maar wat is nu het verschil tussen een minister en een staatssecretaris? Of tussen een minister en een vicepremier? 

Lees hier het volledige artikel:

Minister van Energie Tinne Van der Straeten: "Departement van mijn hart"

Nog een nieuwe naam in de federale regering is Tinne Van der Straeten van Groen. Ze is naar eigen zeggen "blij en fier" dat ze aan de slag kan in "het departement van haar hart": Energie. Ze wil ook benadrukken dat deze regering ook op de langere termijn wil werken.

Bekijk hier het interview met Tinne Van der Straeten:

Videospeler inladen...

Staatssecretaris Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V): "Geen kinderen meer opsluiten"

Sammy Mahdi wil grotendeels het beleid van zijn voorgangers op het departement Asiel en Migratie voortzetten, maar zijn stijl zal misschien wat anders zijn. "Het heeft geen zin om harde taal te gebruiken. Mijn taal zal streng en kordaat zijn, maar ook humaan. Ik geloof trouwens niet dat de Vlaming niet bereid is om mensen in nood te helpen."

Bekijk het interview met staatssecretaris Sammy Mahdi:

Videospeler inladen...

Minister van Financiën Van Peteghem: "Gedurfde keuzes"

De kersverse minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is blij dat zijn voorzitter Joachim Coens "gedurfde keuzes" heeft gemaakt en een aantal nieuwe mensen, zoals hijzelf, kansen geeft in de nieuwe federale regering.

Videospeler inladen...

Maak kennis met Pierre-Yves Dermagne: vicepremier en minister van Werk en Economie (PS):

Videospeler inladen...

Oppositie: "Regeerverklaring was positieve woordenbrij", "De oppositie begint nu"

N-VA en Vlaams Belang zijn de grootste oppositiepartijen aan Vlaamse kant. Na de regeerverklaring van premier De Croo, reageerden Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Peter De Roover (N-VA) bij Linda De Win:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Afbreken is gemakkelijk, maar het brengt ons nergens. Ruwheid en hardheid hebben de politiek overgenomen, maar wat heeft het ons bijgebracht? Behalve polarisering en onbegrip.

Premier De Croo tijdens de regeerverklaring

Meest gelezen