Radio 2

Maggie De Block na negen jaar uit federale regering: "Ik ben blij met mijn opvolger Frank Vandenbroucke, maar wil ook meer tijd voor vrienden en familie"

Sinds vandaag is Maggie De Block, de Open-VLD-politica uit Merchtem, geen federaal minister meer.  De Block blijft wel Kamerlid. Ze blikt tevreden terug op haar negen jaar als staatssecretaris en federaal minister. "Ik wil nu vooral meer tijd voor familie en vrienden, want ik heb die schandalig verwaarloosd."

Maggie De Block was sinds 2014 minister van Sociale Zaken, Volksgezondheid, Asiel en  Migratie. Het waren erg drukke tijden. "Met drie departementen en het coronavirus erbovenop was ik dag en nacht in de weer. Ik kan nu zelf mijn agenda weer een beetje beheersen", zegt De Block in een gesprek met Radio 2 Vlaams-Brabant. Ze is blij dat Frank Vandenbroucke haar opvolgt als minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. "Ik ben blij dat ik mijn ambt kan doorgeven aan iemand met ervaring en met kennis van zaken."

Moeilijkste moment

Het moeilijkste moment dat Maggie De Block als minister meemaakte was toen ze de beelden zag van de coronacrisis in Italië. "We zagen dat de ziekenhuizen in Lombardije de mensen niet meer konden verzorgen. De Noord-Italiaanse regio Lombardije heeft een heel goed systeem van gezondheidszorg. Als dat systeem daar kan instorten, dachten wij, dan kan dat ook bij ons gebeuren." De Block is zelf huisarts, maar ze is niet van plan om opnieuw aan de slag te gaan in haar dokterspraktijk in Merchtem. 

Mooie herinneringen

Maggie De Block blikt tevreden terug op haar drie jaar als staatssecretaris en op haar zes jaar als federaal minister. "Ik ben een tevreden vrouw. Ik heb negen jaar lang heel veel mooie zaken mogen doen. Ik neem het allemaal mee als mooie herinneringen." De Block kwam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op in Merchtem. Ze was kandidaat-burgemeester. Ze heeft niet direct ambities om burgemeester te worden. "Ik heb de fakkel doorgegeven aan een jonge burgemeester. Ik heb daar geen spijt van."

Meer tijd

De 58-jarige politica uit Merchtem is er zich van bewust dat ze nu over heel wat meer vrije tijd zal beschikken. "Ik zal meer tijd hebben voor mijn gezin en mijn familie. Ik ben oma geworden, dus zal ik dat kindje meer kunnen zien. En ook mijn man en mijn vrienden. Ik heb mijn vrienden de laatste negen jaar schandalig verwaarloosd." Voor de rest hoopt De Block dat ze nog veel zal kunnen wandelen en zwemmen in Merchtem. "Water ontspant mij", aldus De Block.

Meest gelezen