Meryame Kitir (SP.A) als enige Limburgse minister in regering: “Vereerd, maar er moet vooral hard gewerkt worden”

Om 10 uur heeft Meryame Kitir (SP.A) de eed als federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid afgelegd. Daarmee is de Genkse politica de enige Limburgse minister in de regering onder leiding van Alexander De Croo (Open VLD). Kitir legde een opvallende weg af: van mijnwerkersdochter en arbeider bij Ford Genk tot federaal minister. 

In de jaren 60 trok de vader van Kitir vanuit Marokko naar Limburg, om er te gaan werken in de mijnen. Zijzelf werd hier geboren. Na op te groeien in Maasmechelen verhuisde ze naar Genk. Kitir begon op haar 18 te werken op de spuitafdeling van Ford Genk. In 2007 werd ze, na onder de vleugels van Steve Stevaert terecht te komen, verkozen als Kamerlid voor de SP.A. Daar bleef ze 13 jaar lang zitten. Kitir staat bekend om de felheid waarmee ze oppositie voerde, maar vooral om de emotionele toespraak die in de Kamer gaf na de sluiting van Ford Genk, in 2012.

Nu start een nieuw hoofdstuk: federaal minister. “Ik voel me heel vereerd en ik ben heel blij met deze kans”, vertelt Kitir in een eerste reactie. “Toen de voorzitter me gisteren opbelde met het nieuws was ik erg verrast. Het is heel fijn om die erkenning te krijgen. Het is ook heel fijn om samen te mogen werken met Frank Vandenbroucke. Onze voorzitter is hard aan het werken aan de vernieuwing van de partij. Het wordt een goede samenwerking met ons tweetjes.”

Je doet uiteindelijk aan politiek om iets te betekenen voor de mensen, en in ontwikkelingssamenwerking is nog heel veel te doen

De kersverse minister is alvast tevreden met de domeinen waarvoor ze uitgekozen is. “Ontwikkelingssamenwerking gaat over mensen en is voor mensen”, vertelt Kitir. “Solidariteit stopt niet aan de grenzen. Ik ben dan ook zeer blij dat ik daar mijn schouders onder kan zetten. Je doet uiteindelijk aan politiek om iets te betekenen voor de mensen, en in ontwikkelingssamenwerking is nog heel veel te doen. Ik denk dan in de eerste plaats aan vrouwenrechten.”

In het team van De Croo I zitten opvallend veel vrouwen. Een goede zaak, volgens Kitir, maar niet het hoofddoel. “Het is vooral belangrijk dat de juiste mensen op de juiste domeinen zitten. Ik ben echt tevreden met het regeerakkoord. Wat we de afgelopen dagen onderhandeld hebben, is een beleid dat voor een ommekeer kan zorgen. Er zal vooral geïnvesteerd worden en het beleid zal ervoor zorgen dat mensen er sterker uitkomen en dat iedereen zijn deel betaalt.”

Partijgenoot Ingrid Lieten, zelf ook oud-minister en oud-Kamerlid, reageerde al blij verrast op de aanstelling van Meryame Kitir. “Ik ben zeer tevreden met het nieuws. Kitir heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en gaat dat zeer goed doen. Ze moet er vooral voor zorgen dat ze zichzelf blijft. Ze moet vertrouwen op haar eigen punten en als een goede teamspeler gebruik maken van alle kennis en ervaring die onze partij bezit.”

De vorming van deze regering heeft véél te lang geduurd, maar hiermee kunnen we de mensen opnieuw overtuigen

Toch komt er heel wat commentaar op de nieuwe regering, en het onderhandelde akkoord. De oppositiepartijen beloofden al felle oppositie de komende vier jaar. “We schrijven met dit project een mooi verhaal waarmee we het vertrouwen van de burgers zullen terugwinnen”, reageert Kitir. “De vorming van deze regering heeft véél te lang geduurd, maar hiermee kunnen we de mensen opnieuw overtuigen. We gaan meer investeren in lonen, een beter pensioen en de zorgsector. We gaan zorgen voor betere werkomstandigheden. We moeten er ook voor zorgen dat iedereen zich weer veilig voelt in dit land”, vertelt de minister. “Het is belangrijk om te onthouden dat dit een democratische meerderheid is, volgens het Belgisch systeem. Een federale regering als deze kan en moet samengesteld worden. Zoals het regeringsakkoord nu geschreven is, wordt het er eentje voor de mensen. We zullen in ieder geval hard moeten werken.”

Meest gelezen