AFP or licensors

Russische oppositieleider Navalny wil terugkeren naar Rusland: "Dat niét doen, zou een cadeau zijn voor Poetin" 

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny houdt president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor zijn vergiftiging. "Andere verklaringen voor wat er gebeurd is, heb ik niet", zegt hij in een gesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel. In dat eerste interview na zijn vergiftiging geeft hij ook aan dat hij van plan is om na zijn genezing terug te keren naar Rusland.

Aleksej Navalny heeft een interview gegeven aan Der Spiegel, een week na zijn ontslag uit het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn. Daar was hij opgenomen nadat hij eind augustus erg ziek was geworden tijdens een vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou. 

Het interview is afgenomen in de redactielokalen van Der Spiegel. Navalny zegt in het gesprek dat hij de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk houdt voor wat er met hem gebeurd is. 

Maar het is zijn bedoeling om, wanneer hij genezen is, terug te keren naar Rusland. Dat niét doen zou een "een cadeau voor Poetin" zijn, zegt Navalny, en dat cadeau wil hij de Russische president niet geven. "Niet terugkeren zou betekenen dat Poetin zijn doel heeft bereikt."

"Het is voor mij nu een opdracht om te blijven wie ik ben, een man die niet bang is. En ik ben niet bang!", richt Navalny zich tot het Kremlin.

Revalidatie

Navalny is nu nog aan het revalideren en wordt de klok rond begeleid door lijfwachten.

De Russische oppositieleider lag wekenlang in een kunstmatige coma, eerst in een ziekenhuis in Siberië, daarna in Berlijn. Labo's in Duitsland, Frankrijk en Zweden kwamen tot de conclusie dat hij werd vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif dat ook tijdens de sovjet-periode werd gebruikt.

Westerse landen vragen om opheldering van Moskou, maar het Kremlin ontkent elke betrokkenheid en spreekt van een "provocatie" en "enscenering".

Ik wist dat ik dood was. Pas later kwam ik tot het besef dat ik het mis had

Over de vergiftiging zegt Navalny in Der Spiegel: "Je voelt geen pijn, maar je weet dat je sterft". "Ik hoorde stemmen rondom meer en meer vervagen. Een vrouw zei: Niet flauwvallen. En dat is alles. Ik wist dat ik dood was. Ik ben pas later tot het besef gekomen dat ik het mis had."

Het Kremlin heeft de beschuldigingen van Navalny in Der Spiegel intussen verworpen. "Ze zijn ongegrond en onaanvaardbaar", zegt woordvoerder Dmitry Peskov. Hij beschuldigt er Navalny op zijn beurt van samen te werken met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. "Het is niet de eerste keer dat ze hem instructies geven", zegt Peskov.

Meest gelezen