Een nieuw logo en nieuwe T-shirts:  extreemrechtse groepering Proud Boys extatisch na vermelding in eerste presidentiële debat

"Stand back and stand by" (Hou je gedeisd en hou je klaar), dat was de boodschap van de Amerikaanse president Donald Trump voor de extreemrechtse groepering Proud Boys tijdens het eerste presidentiële debat. De uitspraak kwam er na de vraag van Fox-journalist Chris Wallace of de president radicale groepen en milities wou aanmanen tot kalmte. De voorbije maanden kwamen in de VS veel demonstranten op straat tegen racisme, maar ook radicaal-rechtse  tegenbetogers. 

De Proud Boys zelf reageerden euforisch op de vernoeming door de president. Op de sociale media-app Telegram, populair onder de groepsleden, regende het onmiddellijk reacties. De boodschap was voor Joe Biggs, één van de kopstukken van de groep, zeer duidelijk: "President Trump zegt tegen de Proud Boys om paraat te staan omdat iemand iets moet doen tegen antifa. Wel, wij staan klaar." 

(Lees verder onder de tweet)

Kort daarna lanceerden de Proud Boys op diezelfde app ook een nieuw logo met het opschrift: "Stand back and stand by". Enkele leden zagen ook een commerciële opportuniteit en verkochten al T-shirts met het opschrift.

(Lees verder onder de tweet)

Reactie

Van verschillende kanten kwam er al reactie op de uitspraak van president Trump over de Proud Boys. Enkele Republikeinse politici nemen er ook afstand van,  omdat ze bang zijn dat de uitspraak een negatief effect zal hebben op de volledige partij. Zelfs de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell liet zijn bedenkingen blijken. 

Het is onmogelijk om blanke nationalisten niet te veroordelen

Republikeins senator Mitch McConnell

Ook de president zelf heeft er intussen nog meer over gezegd. Hij beweerde nu dat hij de Proud Boys eigenlijk niet kende.  "Ik weet niet wie de Proud Boys zijn. Je zal me een definitie moeten geven want ik weet echt niet wie ze zijn." Hij zegt ook dat milities niet nodig zijn om de orde te handhaven. "Ik vraag om de ordediensten hun werk te laten doen", zei Trump. 

Al langer gekend

De groepering Proud Boys werd al in 2016 opgericht door Gavin McIness, een rechtse activist. Enkel mannen kunnen er lid van worden. Wie zich aansluit moet zweren dat hij een "westerse chauvinist is die weigert zich te verontschuldigen voor het creëren van de moderne wereld."

De Proud Boys kwamen eerder al in opspraak in 2018 na een gewelddadige confrontatie met een linkse activist in de stad New York.  Ze organiseerden begin september ook demonstraties in Portland (Oregon) tegen de Black Lives Matter waar al maandenlang protesten zijn tegen racisme en politiegeweld.

Meest gelezen