"Panamarenkoplein" ingehuldigd in Nieuw Zuid in Antwerpen

In Antwerpen in de wijk Nieuw Zuid is vanmiddag het Panamarenkoplein ingehuldigd. Het plein is een eerbetoon aan de Antwerpse kunstenaar die in december 2019 stierf. Een ander plein, in Antwerpen-Noord waar hij opgroeide, wordt genoemd naar Panamarenko's moeder, Hortensia Sillis.

Het Panamarenkoplein bevindt zich tussen de Jos Smolderenstraat, de Michel De Braeystraat en het André Delvauxpad. De stad Antwerpen koos het plein in de wijk Nieuw Zuid in samenspraak met de weduwe van Panamarenko, Eveline Hoorens.  Hoorens is blij met die keuze: "Pana was een visionair, dus in die mate konden we ons er wel in vinden om dit plein te kiezen. Het is namelijk een stuk in Antwerpen dat zeer toekomstgericht is."

Het plein krijgt het onderschrift: Panamarenko (1940-2019), Antwerps uitvinder en kunstenaar. "Mocht hij nog leven, zou hij het wel fijn vinden, denk ik", zegt Hoorens.

Kunstwerk

Boven het plein zweeft het kunstwerk "Bing 2" van Panamarenko. Het is een werk dat hij maakte in 2003. Hoorens nam tijdens haar speech de kans om de aandacht te vestigen op de moeilijke situatie waarin de cultuursector zich bevindt. Het kunstwerk staat voor haar dan ook symbool om meer te dromen in deze gekke tijden: "We moeten eerst dromen alvorens we kunnen uitvoeren", aldus Hoorens.

Meest gelezen