Royals op zondag: getouwtrek om een reuzenhaaientand en Ari Behn krijgt zijn laatste rustplaats in Oslo

David Attenborough brengt prins George in een ietwat lastig parket. Ari Behn krijgt op zijn verjaardag zijn laatste rustplaats. De Queen stuurt een verkeerd kaartje. Koningin Mathilde dan maar in haar eentje op stap in Oost-Vlaanderen. En kroonprins Haakon neemt uitzonderlijk plaats op de Noorse troon. Elke zondag varen we in het kielzog van royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws uit koninklijke kringen:

Bijzonder, voor zowel George als Malta

De Britse prins George (7) kreeg een bijzonder geschenk van niemand minder dan de vermaarde bioloog en BBC-documentairestem David Attenborough. Hij bezocht het gezin van prins William en Kate Middleton op Kensington Palace om zijn nieuwste Netflix-project "A life on our planet" voor te stellen. Samen keken ze naar het programma - op afstand en in openlucht - in een van de paleistuinen. 

De 94-jarige Attenborough wist dat hij de kinderen van William en Kate zou ontmoeten, en bracht een attentie mee om het ijs te breken. "Ik herinner me dat ik toen Georges leeftijd had, ik fossielen kreeg van een volwassene. Ik dacht: ik doe hetzelfde", aldus Attenborough. Het werd een naar schatting  23 miljoen jaar oude reuzenhaaientand die de bioloog op reis vond op het eiland Malta (een Britse kolonie tot 1964, red.) eind jaren 60.  

David Attenborough ontmoette prins William al verschillende keren. Onze planeet is een gedeelde interesse en bezorgdheid.
Duke and Duchess of Cambridge

De haaientand maakte echter niet alleen indruk bij de kinderen. Ook de Maltese minister van Cultuur José Herrera zag het verhaal passeren en kreeg belangstelling. Meer nog: Herrera eiste het fossiel terug.

"Er zijn voorwerpen die belangrijk zijn voor de erfenis van Malta en die eindigen in het buitenland. Ze verdienen het om terug te keren", verklaarde de minister in de krant Times of Malta. Herrera ziet de tand liever liggen in een lokaal museum dan op de slaapkamer van een 7-jarige.

Maar Malta laat de hele zaak nu rusten. "De minister onderneemt geen verdere stappen", werd later medegedeeld. Er kwam kritiek op de eis van Herrera, omdat "het land heus wel met belangrijkere problemen kampt" dan een haaientand.

Dit fossiel (in de handjes van George) veroorzaakte even commotie.

Bijzondere verjaardag voor Ari Behn

Op wat zijn 48e verjaardag had moeten zijn, is de as van de Noorse kunstenaar en schrijver Ari Behn bijgezet op een begraafplaats in hoofdstad Oslo. Ari Behn, de ex-man van de Noorse prinses Märtha Louise en vader van haar drie dochters, stierf op Kerstmis van vorig jaar. 

Het werd een besloten ceremonie. Over de aanwezigen wenst de voormalige manager van Behn niets te vertellen. Maar hoogstwaarschijnlijk zal de begrafenis bijgewoond zijn  door Märtha Louise en dochters Leah, Maud en Emma

De 15-jarige Leah zette op Instagram een eerbetoon aan haar vader met een foto van zijn graf (zie hieronder). "Negen maanden geleden maakte mijn vader een einde aan zijn leven. Dit is de zwaarste beproeving die mijn familie en ik moeten doorstaan, en dat zal altijd zo blijven. (...) Ik liep rond met het gevoel alsof dit allemaal een droom was. Maar het gebeurde wel. Ik zal mijn papa nooit vergeten. Hij was een geweldig persoon met zoveel goede bedoelingen. Hij wilde altijd dat iedereen het naar zijn zin had. (...) Als je van iemand houdt, vertel het hem dan. Je weet nooit wanneer je elkaar kwijtraakt. (...) Je weet nooit wat iemand meemaakt en iedereen levert een eigen strijd. Wees altijd lief voor elkaar."

Wees altijd lief voor elkaar
Leah Isadora Behn

De post ging niet ongemerkt voorbij. Grootmoeder Marianne Behn reageerde en ook Märtha Louise steunde haar tienerdochter, net als meer dan duizend volgers die een berichtje of hartje achterlieten.

Hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Bijzonder "verkeerde" felicitaties

Hennie en Gerald Cook uit Canada konden afgelopen week smakelijk lachen toen ze een kaartje van de Britse koningin Elizabeth ontvingen. Hennie en Gerald zijn 60 jaar getrouwd en kregen van de Queen felicitaties voor hun diamanten prestatie, maar de gelukwensen waren gericht aan... Robert en Audrey Cook. De verkeerde Cooks dus, hoewel de adressering op de envelop klopte. 

Hennie hoopte via Facebook nog de juiste Cooks te kunnen bereiken via deze post:

Het kantoor van de Canadese gouverneur-generaal, waar de fout gemaakt werd want het is uiteraard niet de Queen zelf die zich met papierwerk bezighoudt, heeft laten weten dat een correcte kaart inmiddels onderweg is. “Dit maakt deze trouwdag onvergetelijk. Iedereen kan een foutje maken", relativeerde Hennie bij zender CBC. 

Bijzondere zuivel op tafel in Laken

U hebt wellicht twee keer moeten kijken voor u ze herkende op bovenstaande foto: koningin Mathilde heeft de zuivelfabriek van Inex bezocht waar ze tijdens een rondleiding hun nieuwste melkverpakking (met 20% minder plastic) lieten zien.  

Koning Filip en koningin Mathilde zouden normaal woensdag gezamenlijk een streekbezoek in de provincie Oost-Vlaanderen afleggen, maar daar stak de vorming van de nieuwe regering-De Croo een stokje voor. Mathilde ging gezwind alleen op pad. Inex-topman Steven Dierickx was blij met de interesse van de koningin. "Ze stelde vooral veel vragen over duurzaamheid", zei hij na afloop tegen Het Laatste Nieuws. Bij haar afscheid kreeg de koningin nog een geschenkmand met zuivelproducten mee.

Wat gebeurt er eigenlijk met geschenken aan ons koninklijke paar? Als het om eerder kleine geschenken gaat, worden die bijgehouden of gewoon uitgeprobeerd. Zo ook met de mand vol melkproducten. Die zal wellicht belanden op de ontbijttafel. Maar soms krijgt koningin Mathilde het ene boeket bloemen na het andere. Die ruikers gaan dan naar bijvoorbeeld ziekenhuizen of woonzorgcentra om patiënten of bewoners op te fleuren.

Daarna volgden nog twee Oost-Vlaamse bezoeken: aan het bedrijf Fisheye, een multidisciplinair productiehuis met een specialisatie in decorbouw (voor onder meer Tomorrowland en Plopsaland), in Wetteren en aan het 14e-eeuwse kasteel van Laarne waar Mathilde het Guldenboek tekende. 

Aan het kasteel van Laarne.

Bijzondere opening Noors parlement

Voor het eerst in 30 jaar heeft bij de opening van het Noorse parlement, Stortinget genoemd, een kroonprins de troonrede voorgelezen. Het was kroonprins Haakon die als regent zijn vader koning Harald vrijdag verving. Harald (83) had ademhalingsproblemen en werd vorige week met de ambulance gebracht naar het ziekenhuis van Oslo. Intussen heeft de koning het ziekenhuis verlaten en wordt zijn toestand opgevolgd thuis. Het hof benadrukt dat Harald niét besmet is met het coronavirus.

Haakon kon in het parlement rekenen op de aanwezigheid van zijn moeder, koningin Sonja, waar hij de voornemens van de regering van premier Erna Stolberg voor het komende jaar voorlas. Het moment werd in Noorwegen "historisch" genoemd, omdat Haakon voor het eerst letterlijk plaatsnam op de troon.

Regent/kroonprins Haakon geflankeerd door koningin Sonja.

Het hele gebeuren is te vergelijken met Prinsjesdag in Nederland. Dat het wel degelijk om een toespraak van de regering gaat, wordt in Noorwegen extra in de verf gezet met de premier die met de tekst (lees hem hier) naar de troon wandelt. Op de opening van het parlement zijn normaal 1.000 gasten aanwezig, door corona werd dat beperkt tot 200.

In 1990 nam kroonprins Harald de Stortinget ook over van zijn vader, koning Olav V, die getroffen was door een beroerte. Olav stierf vier maanden na de troonrede van zijn enige zoon. 

De Noorse parlementsleden zijn voortaan corona-gescheiden door plexiglas.

Meest gelezen