AFP or licensors

Vijftigplussers kunnen nu griepvaccin kopen zonder voorschrift

Risicogroepen laten zich het best vaccineren tegen de griep. Om zoveel mogelijk ouderen gevaccineerd te krijgen, is de procedure om zich in te enten vereenvoudigd. Vijftigplussers hoeven vanaf vandaag niet meer eerst een voorschrift te halen bij de huisarts, ze kunnen het vaccin zonder voorschrift kopen in de apotheek. Daarna moet de patiënt wel nog langs de huisarts om het vaccin te laten inspuiten.

Het wordt nu veel eenvoudiger om een griepvaccin aan te kopen. Dat is volgens dokter Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, nodig om zo veel mogelijk ouderen gevaccineerd te krijgen. "Vroeger was het zo dat een patiënt eerst contact moest nemen met zijn huisarts.", legt Van Giel uit. " Die moest dan een voorschrift geven waarmee de patiënt dan naar de apotheker kon om het vaccin af te halen. Daarna moest hij terug naar de huisarts om het vaccin te laten zetten. Die stappen worden nu vereenvoudigd, de patiënt kan nu rechtstreeks naar de apotheek om het vaccin af te halen -  als hij vijftigplus is - en kan dan met het vaccin naar de huisarts die het zal toedienen."

Voor de huisartsen verlaagt daardoor ook de administratieve druk. "Zeker nu tijdens de coronacrisis, is het belangrijk om de huisartsen dat soort administratieve taken te besparen", zegt Van Giel. 

Risicogroep

Er zijn een aantal doelgroepen bepaald waarvoor het vaccin prioritair voorbehouden is.  "De grootste doelgroep zijn daar eigenlijk de vijftigplussers", zegt Van Giel. "Voor andere doelgroepen is nog wel een voorschrift van de huisarts nodig om een vaccin af te halen."

De manier van werken past ook in duidelijke afspraken die gemaakt zijn tussen artsen en apothekers. "Het uitleveren van het vaccin en het uitleg geven over hoe dat vaccin moet bewaard worden, is de taak van de apotheker. Het zetten van het vaccin zal door de huisarts gebeuren. Ik denk dat iedereen hier een duidelijke taakverdeling heeft en dat zo goed mogelijk zal doen."

De vijftigplussers kunnen het vaccin ook aankopen en laten toedienen tegen terugbetalingstarief. Ze moeten dus alleen het remgeld betalen. Mensen buiten de doelgroep krijgen geen terugbetaling.

Voorlopig is er nog wel een juridisch probleem want het Koninklijk Besluit over de aanpassing in verband met het voorschrift is nog niet in het staatsblad verschenen. Het Riziv en het FAGG spreken wel degelijk over 1 oktober, maar strikt juridisch is de maatregel pas geldig wanneer hij in het staatsblad verschijnt.

Meest gelezen