Volledige klas van VIVES Hogeschool in quarantaine: "Docente heeft nog lesgegeven toen ze al ziek was"

Voor het eerst sinds de start van het academiejaar, is een hele klas van een West-Vlaamse hogeschool in quarantaine gezet. Het gaat om een 30-tal studenten van het derde jaar orthopedagogie aan de hogeschool VIVES in Kortrijk. De quarantaine is nodig omdat 2 studenten en een docente besmet zijn met het coronavirus. Een spijtig detail: de docente heeft nog voor de klas gestaan toen ze al symptomen vertoonde.

Vorige week bleek dat een eerste student uit de klas besmet is met het coronavirus. Die student ging in quarantaine en de lessen gingen gewoon door. Deze week bleek dat nog een tweede student besmet is, en ook een docent. Of er een verband is tussen de drie besmettingen, is niet duidelijk. Toch neemt de hogeschool maatregelen: alle studenten van die klas moeten thuisblijven en zich laten testen. De hogeschool verwacht morgen of ten laatste overmorgen alle testresultaten te kennen.

Docente was al ziek tijdens les

De docente zou geen les gegeven hebben aan andere klassen. Maar ze heeft op vrijdag wel lesgegeven aan de klas in kwestie, terwijl ze zich toen al ziek voelde. Op donderdagavond had ze een mailtje gestuurd naar de studenten, met de boodschap dat ze zich niet goed voelde en dat de les op vrijdag misschien niet zou doorgaan. Die les ging uiteindelijk toch door. Aan het begin van de les raadde ze de studenten wel aan om plaats te nemen achterin het lokaal, om extra afstand te bewaren. 

De afspraak van de hogeschool is: wie zich ziek voelt, blijft thuis

Veerle Dekocker van VIVES Hogeschool

"Dat gaat uiteraard in tegen de afspraken die we hebben gemaakt binnen de hogeschool", zegt Veerle Dekocker, directeur studiegebied sociaal-agogisch werk van VIVES Hogeschool in Kortrijk. "Voor alle duidelijkheid: de docente was niet zwaar ziek, ze sprak van een verstopte neus. Maar kleine symptomen of grote symptomen, dat doet er eigenlijk niet toe. De afspraak is: wie zich ziek voelt, blijft thuis."

Geen sanctie

Dekocker toont wel begrip voor de docente. "Ze wilde de studenten zo goed mogelijk bijstaan in het leerproces en is daarom toch komen opdagen. Dat was uiteraard geen slim plan en dat beseft ze nu maar al te goed. Maar één slechte inschatting doet al haar andere inspanningen niet teniet." De docente krijgt dan ook geen sanctie van de hogeschool.

Meest gelezen