Foto van Volvo Car Gent

Volvo Car Gent produceert allereerste volledig elektrische wagen

Autobouwer Volvo Car is in zijn fabriek in Gent gestart met het produceren van een volledig elektrische wagen: de XC40 Recharge P8. De fabrikant ambieert om tegen 2025 de CO2-voetafdruk van iedere wagen met 40 procent te verminderen. De productie van de allereerste elektrische Volvo-wagen zorgt ook voor meer tewerkstelling, en: "De mensen worden er speciaal voor opgeleid."

"De Volvo Car groep wil ieder jaar, voor de komende 5 jaar, telkens een van de modellen elektrisch maken. Wij zijn in Gent daar de eerste in", zegt woordvoerder Barbara Blomme. "De wagens die we op de markt zullen brengen gaan 100% elektrisch zijn." Het is een echte hoogdag voor de fabriek en haar personeel: "Onze mensen hebben hier zo lang naar toegewerkt. In maart hadden we ook de opening van de batterijfabriek voor deze wagen, dit is nu de kroon op ons werk."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De 6.000 wagens die we dit jaar zullen bouwen zijn al allemaal verkocht

Woordvoerder Barbara Blomme van Volvo Car Gent

Opleidingen

"De 6.000 wagens die we dit jaar gaan bouwen zijn al allemaal verkocht", zegt Barbara Blomme. "De bestellingen blijven binnenlopen. Voor ons is dit alleen maar positief nieuws." En dat geldt zeker voor de tewerkstelling binnen het bedrijf: "Wij blijven altijd aanwerven. Wij zoeken ook geen andere profielen omwille van die elektrificatie. Onze eigen mensen zijn omgeschoold om deze wagens te kunnen bouwen. Wij hebben 6.500 mensen in dienst, ongeveer 200 van hen zijn bezig met deze wagens. Maar dat aantal zal alleen maar toenemen in de toekomst."

De wagen is klimaatneutraal, maar zorgt ook voor extra tewerkstelling
Minister Hilde Crevits (CD&V)

Klimaatneutraal

"Ik vind het fantastisch dat Volvo hier in Gent die investering doet", zegt minister Hilde Crevits (CD&V) die vandaag met de eerste elektische wagen een ritje mocht maken. "De wagen is 100 procent elektrisch, wat belangrijk is om naar een klimaatneutrale samenleving te gaan. Maar de fabriek heeft 24 miljoen euro niet alleen geïnvesteerd om de wagen te kunnen bouwen, maar ook om haar mensen op te leiden hiervoor." De regering investeerde ook zelf 2 miljoen euro mee vanuit de Vlaamse overheid: "Die opleidingen zijn nodig zodat de mensen met die nieuwe technologieën kunnen omgaan, en dat ze hier verzekerd zijn van werk en kunnen blijven."

(lees verder onder de foto)

Belga Image

Verschil met vroeger

De wagen is uitgerust met een compleet nieuw infotainmentsysteem; het draait op het Android-besturingssysteem van Google. Je kan er bijvoorbeeld mee op Google assistant, Google Maps en Google Play Store. Een hele hoop elektronica dus: "Een serieus verschil met vroeger", zegt Christophe Rombaut die al 26 jaar met passie voor Volvo werkt. "Nu zitten de wagens vol sensoren en modulen die moeten geprogrammeerd worden. Het is er niet gemakkelijker op geworden, en nu met die elektrificatie al zeker niet." Hij heeft zelf al met de wagen mogen rijden: "Fantastisch gevoel. Er zit veel 'power' in, 2 motoren met elk 200 pk."

De productie van de XC40 Recharge P8 gebeurt volledig in België. Volvo verwacht dat tegen 2025 de helft van de wagens die wereldwijd zullen verkocht worden elektrisch zal zijn. De andere helft zal volgens de fabrikant hybride (combinatie elektrisch en brandstof) zijn. 

Foto Volvo Car Gent
kasto80

Meest gelezen