Belga Image

Pierre Vrancken van ABVV over minister Kitir: "Ze is een pitbull die niet loslaat waar ze aan begint"

ABVV-voorzitter in Limburg Pierre Vrancken was bij het prille begin van de politieke carrière van Meryame Kitir (SP.A). Zij is nu de enige Limburgse minister in de regering De Croo I. Met enige fierheid en waardering kwam Vrancken bij Radio 2 Limburg vertellen wat aan de benoeming van minister Kitir voorafging. 

Toen hij voor het eerst met Kitir in contact kwam, was huidig voorzitter van ABVV in Limburg Pierre Vrancken fractieleider bij Ford Genk. Met de sociale verkiezingen in het vooruitzicht was hij op zoek naar jonge en gemotiveerde mensen. "Een vakbondsafgevaardigde bracht me naar de lakkerij van de fabriek en daar stond Meryame te werken. Ik vroeg simpelweg of ze geïnteresseerd was in een functie in de vakbond en werd daarop dadelijk een kwartier overdonderd en zelfs wat onder tafel gepraat", vertelt Vrancken bij Radio 2 Limburg.

Van vakbond tot politiek

"Vanaf dat eerste moment wist ik direct dat Meryame iemand was die we moesten hebben en ook moesten koesteren. Zo kwam ze in de vakbond", zegt Vrancken. Dat was de eerste stap voor Meryame Kitir in haar weg naar federaal minister. "Haar politieke carrière ging van start op een nieuwjaarsreceptie van SP.A in Beringen. Steve Stevaert benaderde mij en zei dat hij op zoek was naar nieuwe mensen met een allochtone afkomst en naar vrouwen. Ik heb hem gezegd dat Meryame misschien wel de geknipte persoon was. Ik stelde ze aan elkaar voor en na enkele dagen bedenktijd liet Meryame weten dat ze die volgende stap wel zag zitten. Zo kwam ze in het "dreamteam" van Stevaert terecht, weet Vrancken.

Ik ben enorm fier dat ze dit bereikt heeft

Pierre Vrancken, ABVV

Een ministerfunctie uitvoeren in de federale regering is een nieuwe uitdaging voor Kitir, maar Pierre Vrancken is van mening dat het in orde zal komen. "Ik denk dat ze er nu wel klaar voor is. We zijn altijd goede vrienden gebleven en ik heb ze ook zien groeien. Ik ben enorm fier dat ze dit bereikt heeft. Ze is ook een echte "dossiersvreter" en dat zien anderen misschien niet zo aan haar. Maar als ze zich ergens in vastbijt, is ze als een pitbull die niet meer loslaat", sluit Vrancken af.

Meest gelezen