Dit zijn de federale ministers en staatssecretarissen uit Vlaams-Brabant en Brussel in de regering-De Croo

De namen van de nieuwe federale ministers en staatssecretarissen zijn bekend. Na 9 jaar keert Frank Vandenbroucke terug naar de Belgische politiek als minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken.  Hij wordt ook vicepremier voor SP.A.  Groen levert de minister voor Energie, de Brusselse Tine Van der Straeten. En Sammy Mahdi uit Vilvoorde wordt voor CD&V staatssecretaris voor asiel en migratie. Eva De Bleeker, (Open VLD) wordt staatssecretaris voor begroting.

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken: Eva De Bleeker (Open VLD)

Naast "anciens" De Croo en Van Quickenborne mag Eva De Bleeker uit Hoeilaart (46) zich als relatieve nieuwkomer bewijzen als staatssecretaris voor Begroting. Momenteel werkt ze voor de Europese Commissie op handelsakkoorden en als eerste schepen in Hoeilaart ontfermt ze zich sinds 2013 over de portefeuilles Sport, Onderwijs, Inclusie & Gelijke Kansen, Vlaams Karakter, Klimaat, Afval en Milieu. Voor Open VLD stond ze de afgelopen jaren op verschillende lijsten, onder meer die voor de Senaat en die voor het Europees Parlement. Nu maakt ze dus de sprong naar het federale niveau. Bij de verkiezing van Lachaert als voorzitter was zij een van zijn running mates.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie: Sammy Mahdi (CD&V)

Sammy Mahdi (32) mag zich na de eedaflegging de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie noemen. Op Twitter noemt hij zich momenteel "Barack Obama van den Aldi", maar de carrière van de jonge politicus gaat als een speer. Tot 2017 was hij jongerenvoorzitter van CD&V en vorig jaar moest hij maar nipt de duimen leggen bij de voorzittersverkiezingen van de partij, waar Joachim Coens het uiteindelijk haalde. In de Kamer mocht hij zich opvolger noemen van Koen Geens. Met Mahdi kiest CD&V duidelijk voor "verjonging", zoals Geens enkele dagen geleden al aanhaalde.  

Vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken: Frank Vandenbroucke (SP.A)

SP.A-voorzitter Conner Rousseau schermde gisteren de hele dag al dat hij "een bommetje zou lossen". En zo geschiedde: de intussen 64-jarige Frank Vandenbroucke wordt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Eind jaren 80 klom Vandenbroucke snel op binnen de partij. Vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken, minister van Sociale Zaken, minister van Pensioenen, minister van Werk, Vlaams minister van Onderwijs, Vandenbroucke rijfde de ene na de andere ministerpost binnen, al kwam hij ook even in opspraak in een corruptieaffaire. Tot in 2011. Hij zei de politiek vaarwel om hoogleraar te worden. Nu maakt hij in de regering-De Croo zijn politieke comeback. Het is overigens niet zijn eerste comeback in de politiek, ook in 1996 verliet hij (kort) het politieke toneel om te gaan studeren aan Oxford. 

Minister van Energie: Tinne Van der Straeten (Groen)

Als minister van Energie kiest Groen voor Tinne Van der Straeten (42), ook geen onbekende in de politiek. Ze was enkele jaren ondervoorzitter van Groen en is al 14 jaar gemeenteraadslid in de Brusselse gemeente Koekelberg. Van 2007 tot 2010 zat ze in de Kamer. Ze gold als een van de veelbelovende jonge politici van Groen, maar in 2010 werd ze niet herkozen, waarop ze een carrière als advocate begon, gespecialiseerd in klimaat- en energierecht. Ze ging aan de slag voor verschillende grote bedrijven. In 2018 trad ze opnieuw op de politieke voorgrond en werd ze een jaar schepen van Mobiliteit en Openbare Werken in Koekelberg. Sinds de verkiezingen van 2019 zit ze opnieuw in de Kamer.

Minister van Pensioenen en Sociale Integratie: Karine Lalieux (PS)

Karine Lalieux (56) is van PS. Zij wordt minister van Pensioenen, Sociale Integratie, Armoedebestrijding en Personen met een Handicap. Bijna 20 jaar lang zat ze onafgebroken in de Kamer, maar vorig jaar moest ze haar plaats afstaan. Nu komt ze dus terug als minister. En ook Lalieux is officier in de Leopoldsorde. 

Minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling : Zakia Khattabi (Ecolo)

Met Zakia Khattabi (44) als Minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling kiest Ecolo voor een opvallende - en niet onomstreden - naam. Een jaar geleden probeerde haar partij haar voor te dragen als rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar haar kandidatuur stuitte op veel weerstand en strandde uiteindelijk in de Senaat. Vooral Vlaams-Belang en N-VA hadden problemen met de figuur van Khattabi, volgens die partijen zou ze "te activistisch" zijn en "geen juridisch ervaring" hebben. Maar ook MR-voorzitter Georges-Louis-Bouchez zei voor de stemming toen dat de partij "non" zou stemmen. Iets wat toen kwaad bloed zette. De twee partijen zullen in deze Vivaldi-coalitie wel samen regeren, dus hopelijk zijn de plooien intussen opnieuw gladgestreken.  

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken: Sophie Wilmès (MR)

Van premier naar minister van Buitenlandse Zaken: MR kiest voor continuïteit met Sophie Wilmès (45) als volgende minister van Buitenlandse Zaken. Zes jaar geleden zette ze haar eerste stappen in de nationale politiek en na een passage als minister van Begroting, leerde ons land haar het afgelopen jaar vooral kennen als (eerste vrouwelijke) premier die ons land door de coronacrisis moest loodsen. Dat deed haar populariteit, vooral in Wallonië, boomen. Nu mag ze zich dus opnieuw bewijzen, ditmaal als minister van Buitenlandse Zaken. En opvallend: alle ministers van MR zaten ook in de vorige regering. 

Meest gelezen