Belga

Rochefort brouwt nu ook blonde tripel: "Geen concurrentie, wel rijkdom", volgens tripelpioniers in Westmalle 

De abdij van Rochefort heeft aangekondigd ook een blonde tripel te brouwen. Concurrentie voor de trappistenbrouwerij in Westmalle wordt dat echter niet, vinden ze daar: "Er is zeker plaats voor een nieuwe tripel. We beschouwen het als een rijkdom van België", zegt Philippe Van Assche, directeur van de brouwerij in Westmalle.

De tripel van Westmalle wordt al sinds 1934 gebrouwen. Daarvoor werden er ook al zware blonde bieren gebrouwen, maar de tripel van Westmalle wordt toch al eens beschouwd als een pionier in het Belgische tripellandschap. "Wat die tripel zo bijzonder maakt, zijn de gerstvariëteiten, de aromatische hoppen en het volmondige van de gist waardoor het een zwaar bier wordt met veel smaak", zegt Philippe Van Assche, directeur van de trappistenbrouwerij in Westmalle. 

Wet tegen alcohol leidde naar zwaardere bieren

Nu de abdij van Rochefort ook een blonde tripel gaat brouwen, stappen zij mee in een Belgische traditie. "Die traditie is ontstaan door de wet Vandervelde in 1919", legt Van Assche uit. "Die wet verbood namelijk de verkoop van sterke dranken in cafés. Dat gaf een vacuüm waar brouwers van hebben geprofiteerd. Zij gingen daardoor zwaardere bieren brouwen. De benaming tripel is hier ook van afkomstig, want in een tripel wordt er drie keer zoveel gerst gebruikt dan in gewoon bier."

De blonde tripel van Westmalle is nog altijd heel populair. Ook in Rochefort was er veel vraag naar een blond bier. Nu komt die er dus. 

Meest gelezen