24 urenstaking in gevangenis Sint-Gillis: "Voor 150 gevangenen soms maar 4 bewakers"

In de gevangenis van Sint-Gillis is er sinds 22 uur gisteravond een 24 urenstaking aan de gang. De reden? Te weinig personeel. Het gevangeniswezen wijst er intussen op dat het er alles aan doet om extra personeel te vinden, maar dat er te weinig interesse is. 

De werklast die gepaard gaat met het constante personeelstekort is de hoofdreden voor het gevangenispersoneel van Sint-Gillis, in Brussel, om het werk 24 uur lang neer te leggen. Volgens ACV-hoofdmilitant Helmut Van Hoorne zijn in de gevangenis van Sint-Gillis maar 360 voltijdse werknemers aan de slag, terwijl het er eigenlijk 392 zouden moeten zijn.

"Voor een vleugel van 150 gevangen zijn ze soms maar met vier bewakers in plaats van met zes. Zo moet je het werk aanpassen en wordt het simpelweg gevaarlijk", zegt Van Hoorne.

Voor een vleugel van 150 gevangen zijn ze soms maar met vier bewakers in plaats van met zes. Zo wordt het simpelweg gevaarlijk

Helmut Van Hoorne, ACV

Het Gevangeniswezen laat weten dat het er alles aan doet om extra personeel aan te werven, maar dat het niet makkelijk is om geïnteresseerden te vinden voor de job. 

De vakbonden hebben intussen een nieuwe stakingsaanzegging ingediend en willen op 16 oktober een nieuwe 24 urenstaking om druk te blijven zetten op de directie en de overheid.

Meest gelezen