Jonas Roosens

Parket meent dat advocaat Walter Van Steenbrugge schuldig is aan laster na euthanasieproces

Het parket vindt dat advocaat Walter Van Steenbrugge zijn boekje te buiten ging door te suggereren dat René Stockman, de overste van Broeders van Liefde, druk had uitgeoefend om het euthanasieproces voor assisen te brengen. Stockman had de advocaat voor de rechter gebracht en eist één euro symbolische schadevergoeding. "Van Steenbrugge had geen enkel bewijs", zegt het parket.

Tijdens het euthanasieproces in Gent begin dit jaar insinueerde advocaat Walter Van Steenbrugge, die de uitvoerende arts Joris Van Hove verdedigde, meermaals dat René Stockman, de overste van de Broeders van Liefde, tussengekomen zou zijn in de zaak om het dossier voor assisen te brengen. Hij deed dat op het proces, maar ook in televisie-interviews.

Van Steenbrugge deed de uitlatingen herhaaldelijk, zonder enige bewijs

Parket van Oost-Vlaanderen op het proces

Vooral in één specifiek interview aan VTM is  Van Steenbrugge te ver gegaan, vindt het parket. Bovendien stuurde Van Steenbrugge over de kwestie een brief naar het parlement. Het parket vindt daarom dat de advocaat schuldig is aan laster tegenover Stockman, en aan lasterlijke aangifte bij de overheid. "Van Steenbrugge deed die uitlatingen herhaaldelijk, zonder enig bewijs", zei het parket op het proces vanmorgen. "Hij deed dat tijdens het proces, maar dan geldt de immuniteit van het pleidooi. Maar na het proces deed hij de uitspraken opnieuw in het VTM-nieuws  van 31 januari. Daar gelden geen uitzonderingen, dus vragen we de toepassing van de strafwet. Ook lasterlijke aangifte bij parlement is bewezen", aldus het parket.

René Stockman eist van Van Steenbrugge één euro symbolische schadevergoeding. Stockman vindt dat de advocaat een duidelijke wrok tegen de kerk heeft. "Dit gaat om publieke lasterlijke aantijgingen, zonder enig bewijs", zegt zijn advocaat Jeroen Thieren. "Hij doet het lijken alsof mijn cliënt in het oor fluistert van het parket over wat ze moeten vervolgen of seponeren. Dat is een brug te ver."

Van Steenbrugge heeft zich terughoudend opgesteld. Hij zei enkel dat 3 bronnen hem zeiden dat Stockman dit deed

Nico Meijering, advocaat van Walter Van Steenbrugge

Van Steenbrugge zelf vindt dat hij nooit onwaarheden vertelde. "Hij heeft nooit gezegd dat Stockman dat gedaan heeft. Hij heeft gezegd dat 3 bronnen hem hebben gezegd dat Stockman dat gedaan heeft. Dat is iets anders",  zegt zijn advocaat Nico Meijering. "Hij heeft zich dus terughoudend opgesteld. Hij heeft inderdaad geen bewijs geleverd, maar dat had hij net willen verkrijgen door zijn aangifte bij het parlement. Ik vind het eerlijk gezegd schandalig dat hij moet terechtstaan voor het goede pleidooi dat hij heeft gehouden. Hij heeft gewoon gevraagd om dit te onderzoeken. Als dat al niet meer mag..."

Van Steenbrugge diende een tegeneis in tegen Stockman, omdat zijn kantoor naar eigen zeggen reputatieschade lijdt door de zaak en cliënten verliest. Op het proces kreeg de advocaat het laatste woord. Hij benadrukte dat hij nog steeds niet begrijpt waarom het parket de euthanasiezaak plots tóch voor assisen wilde brengen, na een tweede lezing van het dossier. "Toen - in dat VTM-interview - Dany Verstraeten mij vroeg: is er druk geweest, heb ik geantwoord: ik wil daar voorzichtig in zijn", zei Van Steenbrugge. "Als er geen antwoord komt van het parket behalve die zinloze uitleg over een tweede lezing, dan zeg ik: dan is er misschien something rotten in the state of Denmark. Ik zal dat blijven herhalen." Van Steenbrugge vindt de aanklacht tegen hem "pure intimidatie". "Als u ingaat op de eis van deze partij, dan betekent dat een pure aanval op het recht van verdediging", zei hij nog tegen de rechter. De uitspraak volgt op 29 oktober.

Wat was het euthanasieproces ook alweer?

Het euthanasieproces startte begin dit jaar voor het hof van assisen in Gent. De zaak draaide om de 38-jarige Tine Nys. Zij kreeg op 27 april 2010 euthanasie wegens “uitzichtloos psychisch lijden”.  Maar een halfjaar na de euthanasie stapten de zussen van Tine Nys naar de onderzoeksrechter van Dendermonde om een klacht in te dienen tegen drie artsen. Volgens hen werd de euthanasiewet uit 2002 niet nageleefd. 

De zaak kwam uiteindelijk voor het hof van assisen, wat erg uitzonderlijk is. De drie dokters werden eind januari vrijgesproken. Al oordeelde het Hof van Cassatie recent wel dat de vrijspraak van arts Joris Van Hove niet voldoende gemotiveerd werd. De rechtbank van eerste aanleg van Oost-Vlaanderen zal nu moeten oordelen of Van Hove alsnog al dan niet een fout heeft gemaakt en dus een schadevergoeding moet betalen aan de familie Nys.

Meest gelezen