AFP or licensors

Al meer dan 150 doden bij gevechten om Nagorno-Karabach, Armenië bereid tot staakt-het-vuren

Bij de gevechten in Nagorno-Karabach, een gebied in Azerbeidzjan, zijn de voorbije week al meer dan 150 doden gevallen. Het 30 jaar oude conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan is afgelopen weekend weer opgelaaid.

Nagorno-Karabach is een gebied in Azerbeidzjan, waar vooral etnische Armeniërs wonen. Al decennialang betwisten Armenië en Azerbeidzjan de controle over het gebied. Sinds de wapenstilstand in 1994 is het gebied officieel van Azerbeidzjan, maar het wordt zelfstandig bestuurd, gesteund door Armenië.

Afgelopen weekend laaide het 30 jaar oude conflict weer op. Het zijn de zwaarste gevechten sinds het broze bestand in 1994. Volgens het ministerie van Defensie van Nagorno-Karabach zijn de voorbije uren nog eens 54 doden gevallen. Het gaat volgens het ministerie om militaire slachtoffers. In totaal zouden sinds dit weekend nu al meer dan 150 doden zijn gevallen.

Het conflict kan ook tot internationale spanningen leiden. Het christelijke Armenië wordt gesteund door Rusland, het islamitische Azerbeidzjan door Turkije. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Armenië en Azerbeidzjan opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Ook de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk, die binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) samen de Minsk-groep voorzitten die bemiddelt in het conflict, roepen Armenië en Azerbeidzjan op om de gevechten onmiddellijk te staken. Armenië is alvast bereid om met de OVSE samen te werken om tot een staakt-het-vuren te komen, zo liet de minister van Buitenlandse Zaken verstaan.

Meest gelezen