Apothekersbond vreest tekort aan griepvaccins: "Hou ze voor meest kwetsbaren"

Er is verwarring over de griepsvaccins. Sinds gisteren zouden vijftigplussers zonder doktersvoorschrift zo’n vaccin moeten kunnen kopen, maar de wet die dat moet regelen is nog niet van kracht. Bovendien is door de corona-epidemie de vraag naar vaccins veel groter dan andere jaren, loopt de levering niet overal even vlot en dreigt er een tekort. De Apothekersbond roept op om geduldig te zijn en nog niet meteen naar de apotheker te gaan.

Sinds gisteren kunnen vijftigplussers een griepvaccin kopen bij de apotheker zonder voorschrift. Tot nu moest je twee keer langs bij de huisarts: een keer voor het voorschrift en een tweede keer om het vaccin te laten plaatsen. Voor vijftigplussers is enkel dat laatste huisartsbezoek nog nodig, want de apotheker kan het vaccin zelf voorschrijven.

De nieuwe regels zijn nog niet in het Staatsblad verschenen, waardoor ze strikt genomen nog niet van kracht zijn. Dus komen voorlopig veel mensen van een kale reis terug als ze hun vaccin zonder voorschrift willen gaan kopen. De apothekers die onze redactie sprak, gaven aan dat ze er veel vragen over krijgen van hun klanten.

"Ik heb al meerdere mensen over de vloer gekregen met vragen erover", zegt ook de Gentse apotheker Lieve Persyn aan VRT NWS. "We worden op de hoogte gebracht als het in het Staatsblad verschijnt. Voorlopig is er dus nog altijd een voorschrift nodig." Verschillende apothekers geven aan dat ze in afwachting van die publicatie, het vaccin wel al meegeven. Al mag het wettelijk eigenlijk nog niet. "Het gebeurde vroeger ook al", klinkt het.

De Apothekersbond roept hoe dan ook gezonde vijftigplussers op om niet meteen naar de apotheker te gaan voor een griepvaccin. "De vraag is een stuk groter dan andere jaren door de COVID-epidemie. Waardoor we voorrang moeten geven aan de prioritaire doelgroepen", zegt Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond aan VRT NWS.

700.000 vaccins meer dan vorig jaar

Nochtans zijn er zowat 3 miljoen vaccins besteld. Dat zijn er 700.000 meer dan vorig jaar. Toch is dat door die grotere vraag volgens de Apothekersbond niet voldoende. "We kunnen niet garanderen dat iedereen die in aanmerking komt er een kan krijgen", zegt Zwaenepoel daarover.

Als we iedereen moeten vaccineren die in aanmerking komt, komen we allicht niet toe

In sommige apotheken wordt daarom met wachtlijsten gewerkt. Ook niet overal zijn de bestelde hoeveelheden geleverd. "We moeten dus vragen om voorrang te geven aan de mensen die het meest kwetsbaar zijn", zegt Zwaenepoel. "Ouderen, chronisch zieken, zorgpersoneel… Wie gezond is, vragen we om voorrang te geven aan die kwetsbare mensen. Er zijn er geen op overschot. Als we iedereen moeten vaccineren die in aanmerking komt, komen we allicht niet toe."

Apotheker Persyn vermoedt dat ze met haar voorraad er wel zal geraken. "Als ik krijg wat ik besteld heb, ga ik voldoende hebben", zegt ze. "Toch zeker voor de risicopatiënten. Voor nieuwe patiënten ben ik niet zeker, want je weet nooit exact hoeveel je er gaat hebben."

Meest gelezen