Wil Britse regering barrières in Kanaal tegen bootjes met migranten?

De Britse premier Boris Johnson zou barrières willen plaatsen in het Kanaal om bootjes met migranten tegen te houden. De BBC en The Financial Times halen het nieuws uit gelekte documenten.  

Hekwerk

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zou contact hebben opgenomen met de Britse sectororganisatie voor de scheepvaartbedrijven Maritime UK, om te onderzoeken of het mogelijk is om in het Kanaal een hekwerk op te trekken. Er is ook sprake van een soort van waterkanon dat golven veroorzaakt en zo de bootjes terugduwt.

Onmogelijk

Een woordvoerder van Maritime UK verklaart evenwel dat zoiets onmogelijk is, omdat een internationale conventie dat verbiedt.  De Britse regering wil het bericht bevestigen noch ontkennen. Ze laat alleen weten dat ze mensensmokkelaars niet in de kaart wil spelen door bekend te maken hoe ze hun activiteiten aan banden wil leggen.

Priti Patel, minister van Binnenlandse Zaken
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Veiligheid

Dit jaar alleen al hebben zevenduizend migranten de Engelse kust bereikt met een bootje, in september alleen al bijna tweeduizend, dat is al evenveel als in heel 2019. De Britse minister van Binnenlandse Zaken vreest voor de veiligheid van de migranten, maar ook van het personeel van de immigratiediensten. De migranten kunnen corona hebben, en landen vaak in abominabele toestand op de Engelse kust.

Meest gelezen