Buurtcomité wil “Delphine Boëlpark” in Gent officieel laten erkennen: "Ze verdient het om erbij te horen"

Het buurtcomité Viva Clementina in Gent wil een parkje in de buurt van station Gent Sint-Pieters officieel laten erkennen als het “Delphine Boëlpark”. Het parkje kreeg 10 jaar geleden al officieus die naam, maar nu Boël de titel “prinses” gekregen heeft, hopen ze dat de stad de naamsverandering officieel zal doorvoeren.

“Ik denk dat er nu niets meer in de weg staat om het park officieel het “Delphine Boëlpark” te dopen”, vertelt Johan Rutgeerts van het buurtcomité bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “In de buurt zijn er verschillende straten en pleinen vernoemd naar prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen. Delphine Boël verdient het om erbij te horen.”

Bij de opening van het park zat ik met Delphine Boël aan tafel en ik dacht: Jij lijkt zo hard op onze koning

10 jaar geleden werd het park officieus tot het Delphine Boëlpark gedoopt. De kunstenares werd uitgenodigd voor de opening. “Ik herinner me dat moment nog levendig”, gaat Rutgeerts verder. “Ik zat de hele tijd met haar aan tafel en ik kon niet anders dan denken: wauw, jij lijkt op Albert. We gaan haar zeker uitnodigen als de naamsverandering officieel doorgevoerd wordt.” 

Lange titel

Nu Delphine Boël officieel een lid van de koninklijke familie is, is haar achternaam natuurlijk ook veranderd. De kunstenares heet nu “van Saksen-Coburg”, maar dat zal geen invloed hebben op de naam van het plein: “We houden het toch gewoon bij het Prinses Delphine Boëlpark”, lacht Rutgeerts. “Als we het park Prinses Delphine Boël van Saksen-Coburg moeten noemen, wordt het wel erg lang. Gelukkig woont er niemand aan het plein, want als je dan je adres moet opgeven, wordt het ingewikkeld. Ik denk dat sommige formulieren zo’n lange naam niet eens aankunnen”, lacht hij nog. 

Koningin Mathildeplein

Het Delphine Boëlparkje ligt in een buurt waar wel meer leden van de koninklijke familie geëerd worden. Niet veel verder ligt het Koningin Mathildeplein, dat is het plein achter het station Gent-Sint-Pieters. “Ik vrees dat Laken een officiële benoeming van het Delphine Boëlpark niet zo leuk gaat vinden. Haar park is veel mooier dan het plein dat naar onze koningin vernoemd is. Het Delphine Boëlpark staat vol met mooie bloemen en bomen, terwijl koningin Mathilde een plein vol onkruid en fietsen heeft”, grinnikt Rutgeerts.  

Het Delphine Boëlpark staat vol bomen, terwijl het Koningin Mathildeplein vol onkruid en fietsen staat

Of het parkje nu van naam zal veranderen of niet, het heeft in ieder geval een speciale plaats in Rutgeerts hart: “Ik passeer er regelmatig en zal het zeker in ere houden. Misschien kan ik aan Boël vragen om ons een kunstwerk te schenken. Dat zou het park helemaal af maken!”

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen