Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Catalonië trekt naar de stembus op 14 februari 2021

In de Spaanse regio Catalonië komen er naar alle waarschijnlijkheid vervroegde verkiezingen op 14 februari 2021, na de afzetting van minister-president Quim Torra. Deze week besliste het Spaanse Hooggerechtshof dat Torra het komende anderhalf jaar geen politiek mandaat mag uitoefenen en niet verkiesbaar is. Torra weigerde om tijdens de verkiezingsperiode vorig jaar een spandoek weg te halen van het regeringsgebouw, dat de vrijlating eiste van de Catalaanse politieke gevangenen.

Het was de Catalaanse parlementsvoorzitter, Roger Torrent, die de verkiezingsdatum vanmorgen aankondigde. Met toch een kleine slag om de arm, want officieel komt er eerst nog een overlegronde met alle parlementaire fracties, op zoek naar een opvolger voor ex-minister-president Quim Torra.

Maar de pro-onafhankelijkheidspartijen weigeren om een kandidaat naar voren te schuiven, uit protest tegen de afzetting van de separatistische Torra. Vermits zij in de meerderheid zijn, lijken vervroegde verkiezingen de enige uitweg en staat de verkiezingsdatum op zondag 14 februari 2021 nu dus zo goed als vast.

Quim Torra is al de derde Catalaanse minister-president die de voorbije vier jaar zijn mandaat verloor door de onafhankelijkheidsstrijd voor Catalonië. Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde Torra voor "ongehoorzaamheid", omdat hij vorig jaar in volle kiescampagne weigerde een spandoek, dat de vrijlating eiste van 9 gedetineerde Catalaanse separatisten, te laten verwijderen van het Catalaanse regeringsgebouw.

In zijn afscheidsrede noemde Torra zijn afzetting een "staatsgreep" en riep hij de Catalanen op om de regionale verkiezingen te zien als een nieuwe volksraadpleging over de onafhankelijkheid van Catalonië: "Het wordt kiezen tussen de Spaanse monarchie of de Catalaanse Republiek." Uit peilingen en verkiezingsresultaten blijkt dat de 7,5 miljoen inwoners van Catalonië ongeveer gelijk verdeeld zijn over de afscheidingskwestie.

Meest gelezen