Corona en slechte oogst brengen aardappelboeren in problemen: prijzen kelderen van 110 euro naar 30 euro per ton

Aardappeltelers hebben weinig redenen tot optimisme. De prijzen die de industrie betaalt voor frietaardappelen blijven laag. En daar komt nu ook nog een slechte oogst bij, waardoor er minder aardappelen verkocht kunnen worden aan supermarktketens en andere handelaars. De prijzen zijn gekelderd van 110 euro naar 30 euro per ton.

Aardappeltelers halen hun inkomsten grotendeels uit twee bronnen. Enerzijds uit de aardappelen die ze verkopen aan de industrie, die ze verwerkt tot (diepvries)frieten en aardappelproducten voor de horeca (de frietaardappelen). En anderzijds uit de aardappelen die ze verkopen aan de supermarktketens en kleinhandel. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Lockdown nekt vraag en prijzen

De prijzen die ze krijgen van de industrie liggen al een hele tijd laag. Dat heeft voornamelijk te maken met het coronavirus en de lockdown die er geweest is. Door de lockdown zijn de horecazaken lange tijd gesloten geweest en werden er ook geen evenementen meer georganiseerd. Daardoor was er minder vraag naar industriële (diepvries)frieten en kwam de aardappelverwerkende industrie met overschotten te zitten. 

De vraag is intussen wel weer aan het stijgen, maar bereikt nog lang niet het niveau van voor de coronacrisis. De North-Western European Potato Growers (NEPG), een internationale belangenorganisatie die ook de Belgische telers vertegenwoordigt, verwacht dat de prijzen voor aardappelen die naar de industrie gaan nog minstens tot het einde van het jaar op hetzelfde lage niveau zullen blijven. Op dit moment ligt de prijs die telers krijgen 66 procent lager dan vorig jaar.

Kleinere oogst door hitte

Daar komt nog bij dat ook de tweede bron van inkomsten kleiner dreigt te worden. Want door de hitte in juli en augustus zal de oogst dit jaar naar schatting 6 procent kleiner zijn dan vorig jaar.

Die oogst wordt voor een stuk verkocht aan supermarkten en kleinhandelaars. Maar dat stuk zal dus dit jaar kleiner zijn. Omdat het aanbod kleiner is, kunnen de telers wel een hogere prijs vragen. Maar die zal de mindere verkoop niet goedmaken. 

Volgend seizoen minder productie

Omdat de vooruitzichten zo slecht zijn dringt NEPG er bij landbouwers op aan om volgend seizoen minder aardappelen te planten.

Het is volgens NEPG de enige manier om te voorkomen dat er overschotten ontstaan en dat de prijzen verder zullen dalen.  

Meest gelezen