De interne spanningen over MR-voorzitter Bouchez lopen op, oud-minister Ducarme roept op tot kalmte

Verschillende zwaargewichten bij de Franstalige liberalen van de MR vragen het ontslag van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Dat heeft VRT NWS vernomen uit een betrouwbare bron. Het lijkt erop dat Bouchez in nauwe schoentjes komt te staan na zijn eigengereide optreden waarbij hij oud-minister Denis Ducarme een ministerpost in de Waalse regering wilde geven. Ducarme zelf roept intussen op tot kalmte.

Verschillende partijkopstukken bevestigen dat de grond heet wordt onder de voeten van voorzitter Georges-Louis Bouchez. Zijn mislukte demarche om Denis Ducarme een post in de Waalse Gewestregering te geven, waardoor het gereglementeerde genderevenwicht in die regering werd verstoord, en zijn verrassende beslissing om Mathieu Michel federaal staatssecretaris te maken worden hem kwalijk genomen.

De partij slaat een belabberd figuur met deze zinloze discussie over ministerpostjes terwijl er een coronacrisis bezig is

"Een zware fout", "een voorzitter die alleen beslist zonder enig overleg", "een gebrek aan strategisch inzicht", "een gebrek aan professionalisme" en "respectloos": de verwijten zijn niet min.

Niemand wil het officieel bevestigen, maar verschillende betrouwbare bronnen bevestigen dat er "grote problemen" zijn bij de MR die voor maandag moeten worden uitgeklaard, ten laatste op het partijbureau dat er zit aan te komen. "We hangen onze vuile was niet buiten", zegt één bron. "De partij slaat een belabberd figuur met deze zinloze discussie over ministerpostjes terwijl er een coronacrisis bezig is", is te horen.

Oud-minister Denis Ducarme zelf, die uiteindelijk Kamerfractieleider wordt, roept intussen op om de kalmte te bewaren. Een klein jaar geleden was Ducarme nog tegenkandidaat van Bouchez bij de voorzittersverkiezingen bij de MR.

Meest gelezen