AFP or licensors

Franse president Macron wil "verlichte islam": meer controle op imamopleiding en "radicale" beperking thuisonderwijs

De Franse president Emmanuel Macron heeft een aantal maatregelen voorgesteld om de buitenlandse beïnvloeding van de islam in Frankrijk tegen te gaan en de scheiding tussen religie en staat te versterken. Imams zullen niet meer in het buitenland opgeleid mogen worden en de controle op de financiering wordt versterkt. Opvallend is ook dat bijna alle kinderen vanaf 3 jaar naar school zullen moeten gaan. Een heel radicale beslissing, zegt hij zelf, maar "een noodzaak".

Naar de toespraak van Macron werd al enige tijd uitgekeken. De scheiding tussen religie en staat is een van de belangrijkste waarden van de Franse republiek. De islam is intussen de op één na grootste religie in het land. De rechtse en extreemrechtse oppositie vindt dat Macron te laks optreedt tegen schendingen van die waarde, de linkse oppositie klaagt dan weer aan dat moslims gestigmatiseerd worden uit electorale overwegingen.

De Franse president wil naar eigen zeggen tot een islam komen "die in vrede kan leven met de republiek". De Franse regering werkt daarvoor samen met de belangrijkste Franse moslimorganisaties, met als doel een "verlichte islam". Voor een "separatistische islam tegen de samenleving" is volgens Macron geen plaats in zijn land. Tegelijk waarschuwde hij ervoor niet in de "valstrik van de polemisten en extremisten" te lopen, "die alle moslims willen stigmatiseren". 

Imamopleiding en financiering

Om tot die "verlichte islam" te komen wil de Franse president onder meer een einde maken aan de buitenlandse opleiding van imams en de controle op de financiering van de islam in Frankrijk versterken. Hij wil buitenlandse financiering niet verbieden, maar "omkaderen", zodat extremisten geen controle krijgen op de Franse moskeeën. Elke organisatie die subsidies aanvraagt, zal ook een contract moeten tekenen waarmee ze zich achter de waarden van de republiek schaart, waaronder de gelijkheid tussen vrouwen en mannen en de scheiding tussen religie en staat.

Scholen moeten burgers opleiden, geen gelovigen

Frans president Emmanuel Macron

Macron wil daarnaast ook het thuisonderwijs aanpakken. Vanaf volgend schooljaar worden alle kinderen vanaf 3 jaar op school verwacht, tenzij thuisonderwijs nodig is om medische redenen. Vandaag volgen in Frankrijk meer dan 50.000 kinderen thuisonderwijs en volgens Macron neemt dat aantal nog elk jaar toe. Hij ziet zo'n strikte beperking dan ook als een "noodzaak". "Ik heb zonder twijfel een van de meest radicale beslissingen genomen sinds de wetten van 1882 en de wetten over gemengd onderwijs uit 1969."

Macron wees er ook op dat scholen "burgers moeten opleiden, geen gelovigen". Geregeld worden namelijk scholen ontdekt waar gebeden wordt tijdens de lesuren en waar leerkrachten een nikab dragen.

Eerder kondigde Macron al een uitbreiding aan van het verbod op het dragen van religieuze symbolen. Werknemers in de privé die diensten leveren aan het publiek zullen geen religieuze symbolen meer mogen dragen. De Franse regering zou in de toekomst ook moeten kunnen ingrijpen als lokale autoriteiten onaanvaardbare toegevingen doen aan islamisten. Als voorbeelden gaf Macron "religieuze menu's" of gescheiden toegang tot zwembaden.

Al deze maatregelen zullen deel uitmaken van een wetsvoorstel dat op 9 december zal worden voorgesteld aan de ministerraad.

Meest gelezen