Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Harvey Weinstein opnieuw aangeklaagd voor verkrachting, dit keer aan de Amerikaanse westkust

Terwijl de vroegere Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein een lange gevangenisstraf uitzit aan de oostkust zijn er nieuwe aanklachten tegen hem in Los Angeles. Opnieuw wegens aanranding en verkrachting van twee vrouwen.

Harvey Weinstein, vroeger een van de belangrijkste filmproducers in Hollywood, zit al een gevangenisstraf van 23 jaar uit in de buurt van Buffalo. Begin dit jaar werd hij in New York veroordeeld voor verkrachting en seksuele aanranding. De zaak-Weinstein ging aan het rollen in 2017, toen verschillende actrices een boekje open deden. Hun getuigenissen en de rechtszaak brachten de internationale #MeToo-beweging op gang. Lees hier een overzicht van de Weinstein-affaire.

Vijf slachtoffers

Nu zijn er zes nieuwe aanklachten opgedoken, die te maken hebben met drie gevallen van verkrachting aan de Amerikaanse westkust. Harvey Weinstein zou een vrouw hebben verkracht in een hotel in Beverly Hills en een tweede vrouw twee keer. De feiten dateren uit 2004, 2005, 2009 en 2010.  Het zijn niet de eerste aanklachten in de regio Los Angeles; alles samen zijn er nu al zeven in verband met vijf slachtoffers.   

Alles samen meer dan 100 vrouwen hebben nu al getuigd tegen Harvey Weinstein (68). Hij was een van de machtigste filmproducers in Hollywood. Samen met zijn broer Bob richtte hij de filmmaatschappij Miramax op en later The Weinstein Company. Enkele succesfilms uit hun stal: "Pulp fiction", "The English patient", "Good Will Hunting", "Shakespeare in love", "Chicago" en "The king’s speech". 

Weinstein lanceerde de carrières van acteurs en actrices als Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Michelle Williams en Jennifer Lawrence. Daarnaast was Weinstein ook een belangrijke sponsor van de Democratische partij in de Verenigde Staten. Zo steunde hij de campagnes van president Barack Obama en presidentskandidate Hillary Clinton.  

Meest gelezen