BELGA

Instituut voor Tropische Geneeskunde volgt hiv-patiënten op via app

Artsen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) gaan hiv-patiënten die stabiel zijn via de gratis "EmERGE-app" opvolgen. Na een proefproject met de app van twee jaar blijkt dat de patiënten er zeer tevreden over zijn. Ze hoeven minder naar de dokter en er zijn toch geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de zorg.

Dankzij steeds betere medicatie is hiv in ons land een chronische ziekte geworden. Dat vraagt naar nieuwe manieren van opvolging die beter aansluiten bij de levensstijl van de patiënt. Twee jaar lang testten ITG-artsen en hun hiv-patiënten de EmERGE-app uit.

De behandelende arts bepaalt op basis van laboratoriumresultaten of de patiënt stabiel is. Als de patiënt akkoord gaat hoeft hij of zij niet meer op consultatie te komen om de resultaten van de bloedafname te krijgen. Hij of zij krijgt de resultaten met de informatie van de behandelende arts in de app. Medicatievoorschriften krijgt de patiënt dan per post of elektronisch. De patiënt moet dus nog enkel voor een bloedafname een afspraak op het ITG maken.  

"Het is een super beveiligd systeem", zegt ITG-arts Ludwig Apers die het proefproject mee heeft uitgevoerd. "Dat is natuurlijk cruciaal, omdat het om vertrouwelijke informatie gaat. De resultaten van bloedafnames  worden  via de app doorgestuurd naar de patiënt met onze uitleg erbij."

“Door de nieuwe app komt de patiënt nog meer centraal te staan", vindt Apers . "Zijn of haar gezondheidsgegevens zijn altijd binnen handbereik, ook bij een bezoek aan de huisarts. De hiv-patiënt bespaart tijd en vervoerskosten, en de behandelende arts krijgt meer ruimte voor gecompliceerde patiënten. Het is dus een win-win systeem, alleen verliezen we als arts wel een consultatie in ons prestatiesysteem, maar dat hebben we ervoor over." 

Mobile health

De ontwikkeling van zo'n app is ook niet zo uitzonderlijk vindt Apers: "De "mobile health" of gezondheidsapps zit in veel geneeskundedomeinen in de lift, bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten of diabetes. Er wordt dus steeds meer op afstand gewerkt, zeker sinds de coronacrisis."

(Lees verder onder de foto)

De app heeft nog meer functies zegt Apers: "Huisartsen kunnen via de app bijvoorbeeld makkelijker eventuele problemen met interactie met andere medicatie opsporen. Wanneer bijvoorbeeld een arts iets wil voorschrijven tegen maagzuur, kan hij via de app checken of dat wel kan in combinatie met de hiv-medicatie."

"Er zit ook een herinneringsysteem in om bepaalde medicatie in te nemen en nog wat andere snufjes", gaat Apers verder. "De app geeft de patiënt ook een gevoel van "geconnecteerd" te zijn. Dat hebben we vooral tijdens de lockdown kunnen vaststellen. We moesten toen zo veel mogelijk onze deuren sluiten, maar konden onze patiënten, die al op het systeem zaten, makkelijk bereiken. Dat is heel nuttig gebleken, we konden de mensen met één muisklik correct informeren."

De app is een aanvulling, zeker geen vervanging

Ludwig Apers, arts Instituut Tropische Geneeskunde

Na het proefproject waren de patiënten er erg tevreden over, 85 procent wil de app in de toekomst verder gebruiken en zou hem aanraden aan  vrienden. Het project wordt daarom nu uitgerold voor alle stabiele hiv-patiënten die opgevolgd worden door het ITG in Antwerpen. Hiv-patiënten die behandeld worden in andere hiv-centra in ons land, kunnen de app voorlopig nog niet gebruiken. "We hopen dat ook die andere centra mee in het systeem willen stappen, maar dat beslist elk centrum apart", zegt Apers.

"De app is een aanvulling, zeker geen vervanging", merkt Apers nog op. "De patiënten zijn vrij om de app te gebruiken of niet. Ze mogen natuurlijk ook gewoon op consultatie komen als ze dat liever doen."

De EmERGE-app is het resultaat van een Europees gefinancierd project waar in totaal meer dan 2.000 patiënten aan hebben deelgenomen. De app werd ook goed bevonden in hiv-klinieken in Engeland, Kroatië, Spanje en Portugal.

Meest gelezen