Politie Gent ontdekt gigantische voorraad lachgas in nachtwinkel

De politie in Gent heeft in een nachtwinkel een enorme hoeveelheid lachgas in beslag genomen. De opgeslagen voorraad bestond uit maar liefst 57.000 patronen en 266 grote flessen. En die voorraad was niet bedoeld voor slagroomspuiten.

Lachgas was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Maar het gas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt. Daardoor is het in de handel te krijgen in patronen als drijfgas voor bijvoorbeeld een slagroomspuit. En zo kan het dat vooral jongeren het ook gebruiken als roesmiddel. Meestal wordt een lachgaspatroon eerst geleegd in een ballon, om daarna de inhoud van de ballon in te ademen. Het vervormt het stemgeluid, zorgt voor een korte roes en kan ook een lach- of giechelbui opleveren. Maar dat is niet zonder gevaar.  

Specifieke aanpak

"Het is een fenomeen dat mij enorm zorgen baart", zegt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). "Wie lachgas inhaleert kan bevroren longen, zuurtstoftekort en zelfs hersenschade oplopen. Daarom hebben we sedert vorige zomer een heel specifieke aanpak voor lachgas."

Lachgas is opgenomen in het nieuwe drugbeleidsplan. "We zetten in op sensibiliseren en preventie maar we gaan ook streng optreden tegen het oneigenlijk gebruiken of verkopen ervan.  In samenspraak met het parket is beslist dat de politie lachgaspatronen, en -flessen in beslag kan nemen en vernietigen", zegt burgemeester De Clercq. Eerder was lachgas al opgenomen in het politieregelement zodat voor lachgas ook GAS-boetes kunnen uitgeschreven worden.

kasto80

Meest gelezen