Donkere wolken boven Nice.
AFP or licensors

Liveblog: president Trump "uit voorzorg" naar ziekenhuis, "Frankrijk mogelijk vanaf volgende week volledig rode zone"

De Amerikaanse president Donald Trump wordt "uit voorzorg" opgenomen in het ziekenhuis. Hij en zijn vrouw Melania hebben positief getest op het coronavirus. Ze hadden vrijwillig een test ondergaan nadat een naaste medewerker van Trump ziek geworden was. Ze hadden de voorbije dagen vaak samen gereisd. In ons land stijgt het gemiddeld aantal besmettingen per dag bijna niet meer. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat Frankrijk vanaf volgende week mogelijk een volledig rode zone wordt. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu bijna evenveel vastgestelde besmettingen als in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Het is dus niet correct om zomaar de grafiek van nu met die van het voorjaar te vergelijken.  

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Donald Trump "uit voorzorg" naar ziekenhuis

De Amerikaanse president Donald Trump wordt "uit voorzorg" naar een militair hospitaal gebracht. Hij en zijn vrouw Melania hebben positief getest op het coronavirus. Ze hadden vrijwillig een coronatest ondergaan nadat een belangrijke adviseur van Trump zelf positief getest had. Ze hadden de voorbije dagen samen gereisd. Trump en zijn vrouw Melania waren al in quarantaine gegaan voor het resultaat van de test bekend was.

Lees meer in het artikel:

Viroloog Steven Van Gucht: "Toestand in Frankrijk ziet er niet goed uit"

Het gemiddelde aantal nieuwe dagelijkse coronabesmettingen in ons land lijkt zich te stabiliseren. Tussen 22 en 28 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.629 bevestigde besmettingen bij. Dat is 8 procent meer dan in de vorige periode van 15 tot 21 september. "De stijging houdt dus aan, maar vlakt verder af", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Het is onduidelijk hoe dit zal evolueren. Gaan we naar een stabilisatie of gaat het misschien opnieuw omhoog?"

Van Gucht wijst erop dat het virus sterk blijft circuleren. "Het percentage aan positieve testen stijgt met 5,6 procent. Dat blijft erg hoog." De grootste toename is er bij de twintigers. Ook bij de 70-plussers, een kwetsbare groep, blijft het aantal besmettingen nog stijgen, al lijkt het er volgens van Van Gucht ook hier op dat die stijging begint af te vlakken.

Ook de stijging van het aantal ziekenhuisopnames lijkt af te vlakken, maar het aantal overlijdens stijgt wel nog. "De curves van besmettingen, opnames en overlijdens volgen elkaar met enige vertraging op. We hopen dat de vertragingen in de besmettingen en de ziekenhuisopnames zich de komende dagen ook laten vertalen in een stabilisatie van de overlijdens", zegt Van Gucht.

Van Gucht gaf ook nog mee dat de situatie in Frankrijk er momenteel niet goed uitziet. "Meer en meer regio's kleuren daar rood. Als de toestand er nog verslechtert, zou het kunnen dat Frankrijk vanaf volgende week, wanneer Buitenlandse Zaken de reisadviezen evalueert, helemaal rood wordt. We willen daar nu alvast voor waarschuwen."

Bij code rood wordt reizen naar desbetreffend gebied "ten zeerste afgeraden".

Coronacijfers: aantal besmettingen stijgt bijna niet meer

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België stijgt bijna niet meer. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Tussen 22 en 28 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.629 bevestigde besmettingen bij. Dat is 8 procent meer dan in de vorige periode van 15 tot 21 september.
  • Tussen 22 en 28 september werden per dag gemiddeld 35.600 coronatests afgenomen. Het percentage mensen dat positief blijkt, bedroeg gemiddeld 5,6 procent, een lichte stijging (1 procent) in vergelijking met de vorige periode van 15 tot 21 september.
  • Tussen 22 en 28 september bedroeg het totale aantal besmettingen per 100.000 inwoners over het hele land 191.
  • Tussen 25 september en 1 oktober werden per dag gemiddeld 69 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat is een toename met 13 procent in vergelijking met de vorige periode (18 - 24 september). Ook hier lijkt de toename wel te beginnen afvlakken.
  • Gisteren, op 1 oktober, werden 87 COVID-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Er lagen in totaal 773 patiënten in het ziekenhuis, van wie 156 op de afdeling intensieve zorg.
  • Het aantal overlijdens blijft wel nog stijgen. Tussen 22 en 28 september overleden gemiddeld 7 mensen per dag aan COVID-19. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met de vorige periode (15-21 september)

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano. 

Arts uit Bergen opgepakt in onderzoek naar illegale coronatests

De federale politie heeft vrijdagochtend in Henegouwen en Waals-Brabant huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een dossier rond illegale coronatests. De Bergense arts werd opgepakt en ondervraagd, aldus het parket van Bergen dat zo nieuws van verschillende media bevestigt.

De huiszoekingen waren gericht tegen een invoerder van coronatests en tegen de dokter. Bij die laatste werd in augustus testmateriaal in beslag genomen. Hij werkte toen voor de vzw United People en gaf coronatests aan wie dat wenste.

Het parket meldde destijds dat de tests die gebruikt werden, afkomstig uit Hongkong, "geen enkele veiligheidsgarantie boden". De arts was overtuigd dat dat wel het geval was en wilde graag zijn verhaal doen aan de gerechtelijke autoriteiten.

Europese Commissie wil soepelere staatssteun verlengen

De Europese Commissie wil de tijdelijke regels van staatssteun voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen, tot midden volgend jaar verlengen. Dat heeft vicevoorzitter Margrethe Vestager vrijdag aangekondigd. Ze heeft daarover een voorstel gestuurd naar de lidstaten.

Het tijdelijke kader voor staatsteun werd midden maart goedgekeurd. Sindsdien is, aldus Vestager "de weg vrijgemaakt voor bijna 3.000 miljard euro aan potentiële steun van de lidstaten aan bedrijven die het zwaarst door de coronacrisis zijn getroffen", zo staat in een persbericht.

Omdat de gevolgen van de crisis nog niet meteen zullen verdwijnen, stelt de Commissie nu voor het kader te verlengen tot 30 juni 2021. Het kader maakt onder meer rechtstreekse bedrijfssteun tot 800.000 euro mogelijk, staatsgaranties op bankleningen en herkapitalisatiemaatregelen. De Europese Commissie wil het bijkomend mogelijk maken dat lidstaten tijdelijk bijdragen aan de vaste kosten van bedrijven. De lidstaten krijgen nu de mogelijkheid om opmerkingen te formuleren.

Van "het komt wel goed" tot "dit is dodelijk spul": opvallende uitspraken van Trump over corona

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania hebben positief getest op het coronavirus. "Karma", denken sommige, want in het verleden minimaliseerde Trump de gevaren van het virus. Een overzicht van Trumps meest opvallende uitspraken over het coronavirus.

Lees het volledige artikel.

Apothekersbond roept gezonde 50-plussers op om niet meteen griepvaccin af te halen

De Apothekersbond roept gezonde vijftigplussers op om niet meteen naar de apotheker te gaan voor een griepvaccin. Sinds gisteren kunnen zij daar zonder doktersvoorschrift zo'n vaccin kopen. "De vraag is veel groter dan de voorbije jaren, we moeten voorrang geven aan de meeste kwetsbare groepen", klinkt het vrijdag bij woordvoerder Lieven Zwaenepoel.

Vijftigplussers kunnen sinds 1 oktober een griepvaccin zonder voorschrift afhalen bij de apotheker. Ze hoeven dus maar één keer bij de huisarts langs om het afgehaalde vaccin effectief te laten zetten. Dat is voor de patiënt een veilige situatie én voor de huisarts minder administratieve overlast.

De Apothekersbond vreest echter voor mogelijke tekorten als vijftigplussers nu allemaal naar de apotheek lopen. "Dit jaar worden er drie miljoen vaccins geleverd, dat zijn er 700.000 meer dan vorig jaar. Maar de vraag is enorm gestegen en als we iedereen moeten vaccineren die in aanmerking komt, komen we allicht niet toe. Op dit moment zijn ook nog niet alle vaccins geleverd."

Om die reden vraagt de Apothekersbond gezonde vijftigplussers om wat geduld uit te oefenen. "We moeten voorrang geven aan de meest kwetsbaren, zoals ouderen, chronisch zieken en zorgpersoneel. Er zijn zeker geen vaccins op overschot", besluit Zwaenepoel.

Dokters mogen beroepsgeheim doorbreken als patiënt quarantaine weigert

Als een patiënt weigert zich te houden aan een quarantaine, kan de dokter het beroepsgeheim doorbreken als er een ernstige dreiging is voor de volksgezondheid. Dat staat te lezen in een advies dat de nationale raad van de Orde der artsen verspreidde.

De nationale raad van de Orde der artsen heeft onderzocht welke stappen de dokter moet ondernemen wanneer een patiënt die mogelijk besmet is met het coronavirus of die een hoog risico op besmetting kan zijn, weigert zich te laten testen of de verplichte quarantaine te respecteren. Het gaat dan onder andere om zorgpersoneel, bewoners en personeel van woonzorgcentra of reizigers die terugkeren uit oranje of rode zones.

Personen die mogelijk COVID-19 hebben opgelopen, moeten zich verplicht laten testen. Maar patiënten hebben ook het recht om een test te weigeren. In zulke gevallen kan de dokter toch de gezondheidsgegevens van de mogelijk besmette patiënt doorgeven voor gebruik in de databank van Sciensano. Dat zegt de nationale raad van de Orde der artsen in zijn advies. De weigering van een test geeft de dokter dus niet het recht om het beroepsgeheim met de voeten te treden.

Dat ligt anders bij quarantaine. Als een patiënt weigert zich daaraan te houden, "moet de dokter de patiënt wijzen op het gevaar voor de volksgezondheid en zijn/haar individuele verantwoordelijkheid ten opzichte van de maatschappij. De dokter moet de patiënt ook meedelen dat als hij/zij zich niet aan de maatregelen houdt, die inbreuk gemeld kan worden aan de autoriteiten in het kader van het toezicht op infectieziekten", aldus nog het advies.

"Als de dokter vaststelt dat de patiënt een ernstig risico vormt voor de gezondheid van anderen door het niet naleven van de quarantainemaatregelen en als het vrijgeven van informatie de enige manier is om de volksgezondheid te beschermen, mag de dokter het beroepsgeheim overtreden als dat noodzakelijk blijkt te zijn."

De dokter mag het beroepsgeheim overtreden als dat noodzakelijk blijkt te zijn

Vanaf dinsdag opnieuw preventieve tests in woonzorgcentra

Vanaf dinsdag 6 oktober kunnen er in woonzorgcentra opnieuw preventieve coronatests worden afgenomen. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt. De preventieve testing was sinds vorige week vrijdag opgeschort omdat de testcapaciteit in het gedrang kwam.

De taskforce nodigt zorgpersoneel wel pas uit om een preventieve test te laten afnemen als in de gemeente het aantal besmettingen per 100.000 inwoners de kaap van 100 overschrijdt. Voordien lag de grens op 50 besmettingen.

"Bij verdere uitbreiding van de testcapaciteit kunnen we nog bijsturen", klinkt het bij Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Tegelijkertijd blijft het voor elke zorgvoorziening op elk moment mogelijk om onbeperkt te testen wanneer daar een aanleiding toe is, bijvoorbeeld een besmetting bij een bewoner of personeelslid."

Eind vorige week waren er zo 16 woonzorgcentra in Vlaanderen waar er minstens twee bewoners besmet waren met COVID-19. In 9 woonzorgcentra waren er minstens vijf bewoners besmet. Eén rusthuis kampt met een heuse uitbraak, met meer dan 30 procent van positieve bewoners.

Het aantal besmettingen stijgt, maar de situatie blijft vooralsnog onder controle, dat bevestigt ook Zorgnet-Icuro. "Het komt erop aan snel te detecteren en dus snel in te grijpen", aldus gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. Woonzorgcentra die te maken krijgen met coronabesmettingen binnen de muren, worden ook begeleid.

Zeven extra besmettingen in Europacollege Brugge

Bij een tweede testronde onder studenten van het Europacollege in Brugge zijn zeven extra studenten positief getest. Dat bevestigt burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V). Intussen zijn vier van de zeven residenties van het college coronavrij en kunnen de activiteiten daar stilaan hervatten. Maandag wordt in de besmette residenties een nieuwe testronde gehouden.

Vorige week bleken verschillende studenten van het Europacollege in Brugge besmet te zijn met het coronavirus. Meteen werden de 350 studenten in quarantaine geplaatst en werd er verder getest. De teller stond toen op zo'n 46 positieve gevallen. De politie zag erop toe dat de quarantaine werd gerespecteerd.

Meest gelezen