Johan Smet

Johan Smet uit Sint-Niklaas is gefascineerd door politici: "Ik verzamel foto's en stropdassen van premiers"

Johan Smet uit Sint-Niklaas is zodanig gefascineerd door politiek dat hij 15 jaar geleden begonnen is met het portretteren van belangrijke politici. Zijn voorkeur gaat uit naar eerste ministers: "Ik heb foto's, brieven, stropdassen, ik heb zelfs een bril van Wilfried Martens en een vlinderdas van Elio Di Rupo (PS)."

"Het begon tijdens een uitzending van Villa Politica toen Herman De Croo nog Kamervoorzitter was. Ik was direct gefascineerd door zijn manier van spreken en doen", zegt Johan Smet. "Ik heb hem een brief gestuurd en een week later kreeg ik antwoord. Na De Croo heb ik een brief gestuurd naar de toenmalige premier Guy Verhofstadt (Open VLD). En nadien ben ik naar verschillende boekenbeurzen gegaan. Voor je het weet zit je bij Leo Tindemans en Wilfried Martens thuis." 

(lees verder onder de foto)

Johan Smet

Kabinet of thuis

De omgeving waar Johan de portretten maakt is belangrijk. Hij wil ze fotograferen in hun eigen habitat: "Ik probeer afspraken te maken in de kabinetten of bij hen thuis", zegt Johan. "Je kan wel een foto nemen gewoon op straat, maar dat is echt niet hetzelfde." In het begin was het niet gemakkelijk om de politici zo ver te krijgen: "Ze kenden mij nog niet. Ondertussen doe ik dit al 15 jaar en als ik krantenartikels doorstuur over wat ik doe, is het meestal wel oké."

Ik probeer afspraken te maken in hun kabinetten of bij hen thuis

Johan Smet uit Sint-Niklaas

De verzameling is al zo uitgebreid dat hij niet meer alles kan uitstallen. "Ik heb een muur waar van elke premier een foto staat waar ik bij sta. Mijn echtgenoot en mijn dochter vinden het wel wat vreemd", zegt Johan. "Er zijn weinig mensen die dit doen, maar ik vind het gewoon fascinerend. Ik ben een arbeider, dus als je dan eens met een hemd en een das op een kabinet kan komen, is dat wel heel leuk."

(lees verder onder de foto)

Johan Smet

Met sommige van de politici houdt hij zelfs nog steeds een vriendschappelijk contact: "Met Herman De Croo heb ik nog een goeie band. Ik ga af en toe bij hem thuis in Brakel. Bij Mark Eyskens ga ik toch ook 5 à 6 keer per jaar op bezoek." Die laatste heeft zelf ook een bijzondere hobby, want hij schildert: "Ik heb van hem eens een schilderij mee gekregen, zo groeit de verzameling verder aan." 

Ik ga nog af en toe bij Herman De Croo thuis op bezoek
Johan Smet uit Sint-Niklaas

Geen voorkeur voor politieke kleur

Johan heeft geen voorkeur voor kleur: "Wat mij interesseert is dat ze eerste minister zijn: de premiers wil ik portretteren." De collectie is de afgelopen jaren uitgebreid met andere hebbedingen van de excellenties, vertelt Johan: "Naast foto's en brieven heb ik ook stropdassen van de voormalige premiers. Een pen van Leo Tindemans, een bril van Wilfried Martens en nog andere zaken die ik wil bijhouden om het wat specialer te maken."

(lees verder onder de foto)

Johan Smet

Johan is niet gegeneerd om te vragen naar persoonlijke spullen: "Eigenlijk verloopt dat allemaal heel spontaan. Miet Smet ken ik al lang van toen ik nog bij Wilfried Martens thuis kwam. Ik ga nu nog regelmatig bij haar langs en zij weet hoe erg ik daarmee bezig ben. Zij heeft zelf al voorgesteld om mij iets te geven dat ze liggen heeft. Dan mag ik kiezen uit een aantal dassen bijvoorbeeld."

De strik van Elio Di Rupo

Een strik van Elio Di Rupo kon niet ontbreken, maar om die te bemachtigen heeft hij meer moeite moeten doen: "Ik heb verschillende mails moeten versturen. Het contact met de Franstaligen als Vlaamstalige verloopt iets moeilijker. Maar uiteindelijk is ook dat gelukt."

(lees verder onder de foto)

Johan Smet

En de nieuwe premier van België?

De nieuwe premier van België Alexander De Croo (Open VLD) staat natuurlijk ook op het verlanglijstje: "Door mijn goeie band met zijn vader heb ik Alexander een aantal keer mogen ontmoeten op zijn vorige kabinetten. Ik zou hem natuurlijk nu graag zien op zijn nieuwe kantoor in de Wetstraat in Brussel. Maar eerst ga ik hem zich wat laten installeren en daarna zal dat wel lukken", zegt Johan overtuigd.

kasto80

Meest gelezen