Politie rolt bende mensensmokkelaars op die kinderen uitbuitte om uitkeringen op te strijken

In ons land en Frankrijk is een bende opgerold die jarenlang mensen zou hebben gesmokkeld, hen zou hebben gedwongen om te bedelen, en hen zou hebben misbruikt om uitkeringen op te strijken. 15 kinderen zijn uit hun handen gered.

De lokale politie van Brussel-West en de Franse Police Nationale vielen gisteren op zeven plaatsen binnen. Ze vonden er valse documenten (identiteitskaarten, paspoorten, geboorteakten, trouwakten), gsm's, goud, juwelen en overschrijvingsbewijzen. 13 mensen werden opgepakt in Parijs en Lyon. Volgens het gerecht zouden zij de kopstukken van de bende zijn.

Het onderzoek begon al in 2018. De bende bracht families illegaal vanuit Syrië en gaf hen valse documenten, waarmee ze asiel en uitkeringen konden aanvragen. Zo werden kinderen verschillende keren geregistreerd onder een andere naam, om meer geld te kunnen opstrijken. De bende zou zo per familie meer dan 250.000 euro hebben kunnen incasseren.

De kinderen werden ook ingezet als bedelaars op 80 plaatsen in Parijs. De kopstukken zouden volgens het gerecht geweld gebruikt hebben tegen andere bedelaars, en de kinderen zouden fysiek en mentaal mishandeld geweest zijn. Op die manier streken de kopstukken nog eens 3.000 euro per gezin op. De Syrische gezinnen kregen in ruil onderdak en eten. Bij de operatie zijn 15 minderjarige slachtoffers gered.

Meest gelezen