NASA lanceert toilet van 20 miljoen euro naar het Internationaal Ruimtestation

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceert vannacht een speciaal ontworpen toilet naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Het is niet zomaar eentje, de wc heeft een prijskaartje van bijna 20 miljoen euro en is speciaal ontworpen voor vrouwelijke astronauten.

In de ruimte naar het toilet gaan, is niet evident. Zelfs voor getrainde astronauten die voor een lang verblijf in het Internationaal Ruimtestation (ISS) zitten. Doorheen de jaren zijn de mogelijkheden sterk verbeterd, toch blijft het voor vrouwelijke astronauten niet evident om daarboven hun behoeften te doen.

Speciaal voor astronautes

Daarom zijn de technici bij de NASA voordurend op zoek naar manieren om dat toch doenbaar te maken. Ze ontwikkelden een toilet met de lange naam Universal Waste Management System, of kortweg UWMS. De wc werkt met een ingewikkeld afzuigsysteem dat het vocht wegzuigt van de astronauten. 

Hoe de wc-pot eruitziet, weten we niet. Die zit in een afgesloten ruimte, net zoals een publieke wc. Zo kunnen de astronauten op hun gemak in alle privacy naar het toilet gaan. De wc-pot heeft een gewicht van 45 kg en een lengte van 71 cm, volgens de NASA is het toilet compacter dan zijn voorganger. Om te vermijden dat astronauten tijdens hun behoefte zouden zweven, kunnen ze zich vasthouden aan handvaten, terwijl ze hun voeten immobiliseren met kleine beugels.

De urine van de astronauten wordt gerecycleerd tot drinkbaar water. De uitwerpselen worden voorlopig nog niet gerecycleerd, maar de NASA is aan het denken om dat in de toekomst wel te doen.

Goedkoop is de nieuwe wc niet. De UWMS heeft een prijskaartje van bijna 20 miljoen euro. De lancering van de WC is gepland voor vannacht 3 uur (Belgische tijd, red.) en is live te volgen op de website van de NASA. 

Gisteren werd de lancering op het laatste nippertje geannuleerd door slechte weersomstandigheden.

Meest gelezen