Geen topzomer voor het toerisme in West-Vlaanderen: meer binnenlandse toeristen, maar minder buitenlandse

Afgelopen zomer was geen topzomer voor de toeristische sector in West-Vlaanderen. Er kwamen wel meer binnenlandse toeristen, maar die stijging was niet groot genoeg om de forse daling van het aantal buitenlandse bezoekers te compenseren. Enkel de vakantiewoningen aan de kust deden het beter dan vorige zomer. 

Deze zomer was geen zomer zoals anders. De coronamaatregelen hadden een duidelijke invloed op het toerisme, ook in West-Vlaanderen. Omdat meer mensen kozen voor een vakantie in eigen land steeg het aantal Belgische toeristen gevoelig, blijkt uit cijfers van het West-Vlaams toerismebedrijf Westtoer, vooral in de Westhoek en kunststad Brugge. Ook de West-Vlaamse B&Bs verwelkomden deze zomer meer gasten uit België. Maar die stijging compenseert de sterke daling niet van het aantal Britten en toeristen uit andere buurlanden die normaal langskomen in de zomer, maar dat nu niet hebben gedaan. Enkel bij de vakantiewoningen aan de Kust lag de bezetting hoger dan vorig jaar. 

(lees verder onder de foto) 

BELGA/DESPLENTER

Verhuur vakantiehuisjes aan de kust stijgt (lichtjes)

Deze zomer haalden de hotels aan de kust maar een bezettingsgraad van 68% in juli en 65% in augustus. Er waren ook maar twee weekends waarop de bezettingsgraad boven de 90% ging. In totaal betekent dat 16% minder overnachtingen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ook in de kampeersector en de jeugdlogies aan zee waren er minder bezoekers. Het aantal overnachtingen daalde met respectievelijk 23% en 16%. Enkel de verhuur van vakantiewoningen aan de kust steeg, maar zelfs die stijging is zeer bescheiden: zo'n 1%. Het aantal dagjestoeristen daalde met bijna een derde in vergelijking met 2019.

Er waren vaak meer Belgische toeristen, maar dat maakt de scherpe daling van het aantal Britten en andere buitenlandse gasten niet goed.
Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu

Maar half zo veel overnachtingen in Brugge

De cijfers voor de kust vallen, relatief gezien, nog mee in vergelijking met die van Brugge. Daar daalde het aantal overnachtingen in juli en augustus met de helft. Het aantal Belgische toeristen steeg, maar Brugge is vooral afhankelijk van het buitenlands toerisme en die bezoekers bleven weg.

Ook in het Brugse Ommeland, de Westhoek en de Leiestreek mochten de hotels en andere vakantieverblijven minder bezoekers ontvangen dan anders ook al kwamen ook hier -en vooral dan in de Westhoek- vaak meer klanten uit België.

Meest gelezen