Nieuw onderzoek in dossier over fatale doop van studentenclub Reuzegom

In het dossier over de dood van student Sanda Dia op een doop van studentenclub Reuzegom komt er bijkomend onderzoek. Dat bevestigt het parket van Limburg. Enkele advocaten, die leden van Reuzegom verdedigen en ook de advocaat van dierenrechtenorganisatie Gaia, dat zich burgerlijke partij stelde, hadden extra onderzoek gevraagd.

De 20-jarige Sanda Dia uit Edegem stierf op 7 december 2018 in het universitair ziekenhuis van Antwerpen, 2 dagen nadat hij daar met spoed was binnengebracht door leden van Reuzegom. Sanda Dia zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven en wilde lid worden van de studentenclub. Hij moest daarvoor deelnemen aan een extreem doopritueel dat twee dagen duurde. Het werd uiteindelijk zijn dood.

18 leden van de studentenclub werden in verdenking gesteld voor onterende behandeling, onopzettelijke doding,  het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg en schuldig verzuim.

Op de raadkamer van 4 september vroegen enkele advocaten van Reuzegommers en de advocaat van dierenrechtenorganisatie Gaia om bijkomend onderzoek. De verwijzing van de 18 inverdenkinggestelden naar de correctionele rechtbank werd daarom uitgesteld.

Vertraging in de aanloop naar een proces

De onderzoeksrechter had tot vandaag de tijd om op de vragen van de verschillende partijen te antwoorden. Sommige vragen zijn afgewezen, andere zijn toegekend, zegt het parket van Limburg. Wat er precies bijkomend zal worden onderzocht, wordt niet meegedeeld. Advocaten van wie de vraag werd afgewezen, kunnen tegen die beslissing in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling. Dit alles betekent wel dat de procedure in de aanloop naar het proces langer zal duren.  

Meest gelezen