Oost-Vlaamse huisartsen krijgen extra ondersteuning in test- en triagecentra

De huisartsen in Oost-Vlaanderen krijgen extra ondersteuning tijdens de coronacrisis. Er zullen extra mensen zijn om te helpen, en ook op financieel vlak worden ze geholpen. Dat blijkt uit overleg tussen gouverneur Carina Van Cauter en het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Aan het begin van deze week bleek dat heel wat gemeenten uit onze provincie bang waren dat ze de komende maanden niet voldoende zouden kunnen testen op corona. Dat werd duidelijk in een overleg tussen de Oost-Vlaamse burgemeesters en gouverneur Carina Van Cauter. De gouverneur heeft intussen samengezeten met Agentschap Zorg en Gezondheid en laat weten dat de gemeenten zich geen zorgen moeten maken. 

Financiële tegemoetkoming

“Een van de belangrijkste vragen en bezorgdheden van de huisartsen en de huisartsenkringen was dat er dringend werk moest gemaakt worden van financiële ondersteuning van hun test- en triagecentra”, vertelt gouverneur Van Cauter. “De financiële ondersteuning was toegezegd, maar niemand had een betaling ontvangen. We hebben nu met het agentschap samengezeten, en dat verzekert dat de betaling binnen de 14 dagen zal gebeuren. In driemaandelijkse schijven zal er een forfaitaire tussenkomst komen van ongeveer 3.350 euro per maand, dat is toch wel een belangrijke tegemoetkoming ten aanzien van de huisartsen.”

Extra testcapaciteit

“Daarnaast komen er ook extra testcapaciteit en personeelsondersteuning”, gaat Van Cauter verder. “Dat gaat over het aanstellen en het financieren van een fulltime coördinator in de centra. Vele handen maken licht werk.” Tot slot zullen ze ook bekijken in welke mate er extra testdorpen kunnen komen.“Dat wordt interministerieel afgesproken en bekeken. Er moet dan een financieel kader komen om ook hier de nodige hulp te voorzien.”

kasto80

Meest gelezen