Natuurinspectie vindt illegaal gekweekte patrijzen in De Moeren: "Ze werden er vrijgelaten om op te jagen"

In de graslanden rond Houtem bij Veurne en De Moeren heeft de natuurinspectie een 30-tal patrijzen gevonden die illegaal werden gekweekt.  Ze werden waarschijnlijk vrijgelaten door jagers, om erop te jagen. Er loopt een strafonderzoek, de jagers mogen een forse boete verwachten.

Patrijzen zijn een beschermde vogelsoort, er zijn dus veel minder wilde patrijzen dan vroeger. Sommige jachtgroepen kweken daarom zelf patrijzen, om ze dan vrij te laten in de natuur en erop te jagen. Dat is dus ook recent gebeurd in De Moeren.

Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos: "Onze inspectiedienst heeft vastgesteld dat er enkele patrijzen in een kooi zaten. Dat wijst op de illegale praktijken, want patrijzen in een kooi worden door jagers gebruikt als lokdier. Andere patrijzen, die wel vrij rondlopen, blijven namelijk altijd in de buurt van soortgenoten. Als je een aantal dieren opsluit, vermijd je dus dat de dieren naar een ander natuurgebied gaan."

Verboden

Patrijzen kweken en loslaten in het wild is verboden. "Net omdat patrijzen een beschermde vogelsoort zijn, willen wij graag cijfers bijhouden van de populatie. Die cijfers zijn ook nodig om te bepalen of er mag gejaagd worden op patrijzen. Er zijn 3 koppels nodig op 100 hectare. Maar wij krijgen natuurlijk een vertekend beeld wanneer er gekweekte dieren in het wild worden losgelaten", verduidelijkt Denaeghel. 

"Het uitzetten van patrijzen heeft trouwens nog een ander nadeel. Het kan ervoor zorgen dat de genen van de gekweekte dieren zich vermengen met die van de wilde dieren", zegt Denaeghel nog. "Patrijzen die niet in het wild zijn opgegroeid, hebben andere capaciteiten en kunnen de genenpoel vervuilen. Dat is absoluut niet de bedoeling."

Er loopt een strafonderzoek naar de illegale praktijken in De Moeren. Boetes voor milieumisdrijven kunnen oplopen tot 500.000 euro. 

Meest gelezen