Sotheby's

Persoonlijke kunstcollectie Keith Haring bij Sotheby's geveild voor bijna 4 miljoen euro

In New York is de persoonlijke kunstcollectie van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990) geveild voor bijna 4 miljoen euro. Dat is 3 keer meer dan Sotheby's had verwacht.

Alle werken (ruim 140) van kunstenaars als Jean-Michel Basquiat, Jenny Holzer en Roy Lichtenstein werden geveild. Graffitikunstenaar Haring had de schilderijen gekocht, cadeau gekregen of geruild voor zijn eigen werken.

In de jaren 80 veroverde Haring de wereld met zijn iconische tekeningen van blaffende honden, stralende baby’s en dansende mannetjes. Ze verschijnen op allerlei gadgets, zoals pins, petjes, T-shirts en koffiemokken. Haring stierf in 1990 aan de gevolgen van aids.  

Het duurste stuk was een werk van kunstenaarscollega Andy Warhol, waarop Haring is afgebeeld met zijn toenmalige partner Juan Dubose (foto boven). Het werd geveild voor meer dan een half miljoen dollar.

Bijna 450 bieders namen deel aan de veiling. De opbrengst gaat naar een LGBTQ-centrum in New York. 

Meest gelezen