Videospeler inladen...

Petra De Sutter (Groen): "Laatste kans voor het land, met ploeg die gelooft dat het in 2030 nog bestaat"

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) betwist de stelling van oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang dat de nieuwe federale regering niet democratisch zou zijn omdat ze aan Vlaamse kant niet op een meerderheid in de Kamer kan rekenen. Maar ze voegt er meteen aan toe dat het vast en zeker niet de bedoeling is om oppositie tegen Vlaanderen te voeren, wel integendeel. Ze beseft naar eigen zeggen wel dat dit de laatste kans is voor België als land.

Met #nietmijnregering mobiliseert Vlaams Belang tegen de nieuwe Vivaldi-regering. Ook de N-VA plaatst vraagtekens bij de legitimiteit van een regering die geen meerderheid heeft aan Vlaamse kant. "Dat is geen vereiste", zegt Petra De Sutter in "De afspraak op vrijdag". "Met de huidige regels is dit geen antidemocratische regering. We hebben een meerderheid in 9 van de 10 provincies. Dat mag ook even worden gezegd."

Wij gaan absoluut geen oppositie tegen Vlaanderen voeren

Vicepremier Petra De Sutter (Groen)

De Sutter denkt er niet aan  van geen rekening te houden met het Vlaamse niveau. "Wat wij met deze regering gaan doen - en dat staat ook in het regeerakkoord - is dat wij de hand gaan reiken aan de deelstaten. Wij gaan absoluut geen oppositie tegen Vlaanderen voeren. Wij willen Vlaanderen aan boord om samen dit project uit te voeren."

In het regeerakkoord staat inderdaad dat een nieuwe hervorming van de staat moet worden voorbereid. Vooral CD&V was hiervoor vragende partij, maar ook Franstalige regionalisten als vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS). "Wij gaan een poging doen om het land een nieuwe toekomst te geven, en daar zitten ook institutionele hervormingen bij. We gaan die voorbereiden."

Wat wij gaan proberen te doen, is mensen proberen te tonen dat het effectief anders kan

Vicepremier Petra De Sutter (Groen)

De regering-De Croo heeft gekozen voor een nieuwe manier van aan politiek doen. De verbindende toespraak van de premier bij de voorstelling van het regeerakkoord illustreert dat. "Het is misschien naïef, maar wat wij gaan proberen te doen, is mensen proberen te tonen dat het effectief anders kan: een andere manier van aan politiek doen."

Mocht dat niet lukken, krijgt Vlaanderen in 2024 mogelijk een Vlaams-nationalistische meerderheid. "We hebben vier jaar om ons te bewijzen. Geef ons de kans!", reageert De Sutter.

Bestaat België nog in 2030 en zal ons land zijn 200e verjaardag kunnen vieren? "Voor mij zeker wel, absoluut. In een of andere vorm. Natuurlijk", voorspelt Petra De Sutter. Een grote verantwoordelijkheid voor de Vivaldi-regering, met andere woorden. "Het is de laatste kans voor het land, door een ploeg mensen die er wel nog in geloven dat het in 2030 nog zal bestaan." Falen is voor haar geen optie, met andere woorden.

Bekijk hieronder de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen