Luistertip - Waarom Elvire euthanasie wil, en tegelijk niet: "Wil niet meer wakker worden met angst, pijn en verdriet"

Elvire lijdt ondraaglijke psychische pijn, waardoor ze euthanasie wil. Dat heeft te maken met haar jeugd, maar ook met haar kinderen, die geen contact meer met haar willen.  In "Drie dagen", een podcast van VRT NWS en Radio 1, brengen we haar verhaal. Maar tegelijk is het ook het verhaal van een procureur die evengoed "niet mijn probleem" had kunnen zeggen. En van twee reporters die met hun eigen machteloosheid geconfronteerd worden.

Beluister de eerste aflevering van "Drie dagen" hieronder, of via de Radio 1-app of een podcast-app:

Beluister de tweede aflevering van "Drie dagen" hieronder, of via de Radio 1-app of een podcast-app:

Beluister de derde aflevering van "Drie dagen" hieronder, of via de Radio 1-app of een podcast-app:

Beluister de vierde aflevering van "Drie dagen" hieronder, of via de Radio 1-app of een podcast-app:

December 2018. Drie koude, maar zonnige winterdagen. VRT-reporters Ward Bogaert en Philip Heymans zitten aan de Belgische kust, samen met procureur Ine Van Wymersch en Elvire, een vrouw van een jaar of vijftig. Een vreemd gezelschap, en de reden waarom ze er samen zitten, is nog opmerkelijker.

Die reden is Elvires laatste opdracht. En dat valt letterlijk te nemen, want Elvire staat op het punt om euthanasie te krijgen wegens ondraaglijk psychisch lijden: "Wil ik dood? Ja en nee. Ik wil geen verdriet meer hebben. Ik wil wakker kunnen worden zonder me af te moeten vragen: 'Wie gaat me vandaag weer pijn doen?'"

Bekijk het gesprek met Ine Van Wymersch uit "De afspraak" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik wil wakker worden zonder me af te vragen: "Wie gaat me vandaag weer pijn doen?"

Elvire

Maar de dokters hebben haar wel een voorwaarde opgelegd: ze moet een brief schrijven aan haar kinderen, waarin ze uitlegt hoe het zover is kunnen komen. De kinderen voor haar dood contacteren, dat ziet Elvire niet zitten. Het contact is al jaren verbroken. Maar de dokters vinden dat ze toch iets moet achterlaten. Elvire heeft namelijk zelf jarenlang met vragen gezeten over haar eigen ouders, die ze nooit gekend heeft. En dat heeft haar psychisch gebroken. De dokters willen voorkomen dat die geschiedenis zich herhaalt. Vandaar dus: een brief.

Het lijkt een haalbare opdracht, maar voor Elvire is het dat niet. Want door haar hele voorgeschiedenis is ze analfabete. Dankzij de spellingscorrector en Google kan ze wel korte berichten schrijven op de computer. Maar een hele brief, waarin ze haar ziel blootlegt, dat kan ze niet.

En daarom zit ze samen met de reporters en de procureur. Zij zullen Elvire helpen om haar levensverhaal op te nemen en op te schrijven, zodat er iets achterblijft voor haar kinderen. Tijdens die drie dagen aan zee krijgen ze het onwaarschijnlijke levensverhaal van Elvire te horen. Wanneer ze uitverteld is, kan ze eindelijk sterven. "Hoelang ik nog heb? Dat zeg ik liever niet. Maar niet lang meer."

Ik zeg liever niet hoelang ik nog heb. Maar niet lang meer

Elvire

Of is het niet zo simpel? Wanneer Elvire na die drie dagen wegrijdt, blijven Ine Van Wymersch, Ward en Philip met een heel dubbel gevoel achter. Kunnen zij Elvire zomaar helpen om te sterven? Moeten ze er niet alles aan doen om haar te redden, zelfs tegen haar wil in? Of hoopt Elvire misschien stiekem dat ze haar zullen redden? Zo groeit een zoektocht waarin menselijkheid, ethiek en machteloosheid centraal staan. Bogaert en Heymans nemen de luisteraar mee in de vragen en dilemma's waarmee dit verhaal hen confronteert: "Philip, ik begin me zo stilaan een beetje vies te voelen. Moeten wij toch niet ingrijpen?"

Ik begin me hier een beetje vies bij te voelen

Ward Bogaert, reporter

Procureur Ine Van Wymersch schreef Elvires verhaal neer in het boek "Als je wieg op drijfzand staat", dat later deze week uitkomt bij Lannoo.

Meest gelezen