Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Wees niet bang van COVID", zegt president Trump: een overzicht van zijn meest opvallende uitspraken over corona

"Wees niet bang van COVID, ik voel me beter dan 20 jaar geleden." Het zijn de woorden van de Amerikaanse president Donald Trump, nu hij het ziekenhuis gaat verlaten. De uitspraak past in het rijtje van de afgelopen maanden, waarin Trump het gevaar van het virus minimaliseerde en het advies van gezondheidsadviseurs wegwimpelde. Een overzicht van Trumps meest opvallende uitspraken over het coronavirus.

"Het virus zal verdwijnen"

Op dinsdag 21 januari 2020 bevestigde het Amerikaanse gezondheidsinstituut Centers for Disease Control and Prevention (CDC) de eerste coronabesmetting in de Verenigde Staten. "We hebben het volledig onder controle", reageerde president Trump een dag later op dat nieuws. "Het gaat om één persoon die uit China komt en we hebben het onder controle. Het komt wel goed."

Later die week bedankte president Trump de Chinese president Xi Jinping voor zijn inspanningen om het virus in te dammen via Twitter: "De Verenigde Staten stellen hun inspanningen en transparantie zeer op prijs. Het zal allemaal goed komen." Hij bedankte Xi Jinping "in naam van het Amerikaanse volk".

Tijdens de weken die volgden, bleef president Trump de ernst van het virus minimaliseren. "Het zal verdwijnen", zei hij nog op 27 februari in het Witte Huis. "Op een dag zal het miraculeus verdwijnen."

Begin september bracht onderzoeksjournalist Bob Woodward echter aan het licht dat Trump al sinds januari op hoogte was van de ernst van de situatie. "Het is dodelijker dan een zware griep", vertrouwde Trump Woodward nog toe in een telefoongesprek op 7 februari. "Dit is dodelijk spul." 

Video player inladen...

"We hebben het enorm onder controle"

Op 1 maart sterft de eerste Amerikaanse coronapatiënt aan de gevolgen van het coronavirus. Zowel in de VS als in de rest van de wereld blijft het aantal besmettingen oplopen. Op 11 maart bestempelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het coronavirus voor het eerst als een pandemie.

"Dit is een zeer besmettelijk virus. Het is ongelooflijk. Maar het is iets waar we enorme controle over hebben", verzekert president Trump het Amerikaanse volk echter op 15 maart. De president houdt vanaf dat moment dagelijkse briefings van de corona-taskforce in het Witte Huis. 

Video player inladen...

Een aantal dagen later zegt Trump op Twitter dat hij "het Chinese virus altijd zeer serieus behandeld heeft" en dat hij "vanaf het begin goed werk geleverd heeft". Vooral zijn beslissing om vroeg de grenzen te sluiten, redde volgens de president vele levens.

Bleekmiddel injecties

De grenzen sluiten bleek echter niet voldoende om de verspreiding van het virus in de Verenigde Staten tegen te houden. In april vormde de VS het nieuwe epicentrum van het coronavirus. Toch raadde Trump het dragen van een mondmasker nog steeds niet aan. 

"Je kunt het dragen, je hoeft het niet te doen. Ik kies ervoor om het niet te doen, maar sommige mensen willen het misschien wel doen en dat is oké", aldus Trump op 3 april op een van de dagelijkse briefings van de corona-taskforce in het Witte Huis. 

Tijdens de dagelijkse briefing op 22 april suggereerde Trump een injectie met bleekmiddel als mogelijke remedie tegen het coronavirus. "Het is bijna zoals een reiniging, want het komt op de longen en boekt daar fantastische resultaten. Het zal interessant zijn om dat ook te testen", aldus Trump.

Hij stelde tijdens diezelfde briefing ook voor om UV-straling te onderzoeken als mogelijke behandeling voor COVID-19. "Ik zou willen dat jullie met artsen overleggen of er een manier is waarop jullie licht en warmte kunnen toedienen om het virus te genezen. Ik ben geen dokter, maar ik ben iemand die bij de pinken is", zei Trump, terwijl hij op zijn hoofd tikte.

Dokters en wetenschappers reageerden verbouwereerd op Trumps suggesties en raadden iedereen af om zijn advies op te volgen. 

Video player inladen...

Een aantal weken later kwam de president opnieuw in opspraak nadat hij had beweerd hydroxychloroquine, een antimalariamiddel, te nemen om zich te beschermen tegen het coronavirus.

"Een geschenk uit de hemel", noemde Trump het geneesmiddel. "Ik neem het medicijn nu al anderhalve week en ik ben hier nog steeds." Meteen waarschuwden gezondheidsexperts voor de gevaarlijke bijwerkingen van hydroxychloroquine, vooral voor het hart.

Video player inladen...

"Ik zal een mondmasker dragen"

Op 12 juli werd president Trump dan toch voor het eerst in het openbaar met een mondmasker gezien, tijdens zijn bezoek aan het Walter Reed militair hospitaal. 

"Als je in een ziekenhuis bent, vooral  in die specifieke setting, als je met veel soldaten praat - mensen die in sommige gevallen net van de operatietafel komen - denk ik dat het geweldig is om een mondmasker te dragen", aldus Trump die dag.

Kort nadien, op 21 juli, raadde Trump het dragen van een mondmasker dan toch aan. Hij vroeg Amerikanen een masker te dragen wanneer ze niet voldoende afstand kunnen bewaren."Of je het masker nu leuk vindt of niet, ze hebben een impact, ze hebben een effect en we hebben alles nodig wat we kunnen krijgen."

Hij gaf ook aan dat hij zelf voortaan een mondmasker zou dragen: "Ik zal het gebruiken, graag. Alles wat mogelijk kan helpen, is een goede zaak", zo klonk zijn ommezwaai. Al zou de president zich later niet altijd aan die belofte houden.

Video player inladen...

"Biden verschijnt met het grootste mondmasker dat ik ooit heb gezien"

Met de verkiezingen in het vooruitzicht, organiseerde president Trump op 13 september voor het eerst sinds juni weer een grote indoormeeting, in Henderson, in de staat Nevada.  

Op beelden was te zien hoe bijna niemand een mondmasker droeg op de bijeenkomst. Enkel de Trump-supporters die vlak achter Trump - en dus in het beeld van de camera's - zaten, hielden zich aan de veiligheidsvoorschriften.

Op het presidentiële debat dat dinsdag 29 september plaatsvond, maakte Trump zijn Democratische tegenstander Joe Biden belachelijk omdat Biden wel geregeld in het openbaar verschijnt met een mondmasker. "Ik draag geen maskers zoals hij," spotte hij. "Elke keer als je hem ziet, heeft hij een masker. Hij kan 60 meter van hen vandaan spreken en hij verschijnt met het grootste masker dat ik ooit heb gezien."

Video player inladen...

"Wees niet bang van COVID"

Wanneer Trump via Twitter bekendmaakt dat hij het ziekenhuis gaat verlaten, voegt hij daar een opvallende boodschap aan toe. "Ik voel me heel goed. Wees niet bang van COVID. Laat het je leven niet domineren. We hebben onder mijn regering geweldige medicijnen en kennis ontwikkeld. Ik voel me beter dan 20 jaar geleden."

Meest gelezen