Externe busmaatschappijen versterken De Lijn: 86 ondersteuningsritten in Limburg

De Lijn krijgt in Limburg vanaf maandag ondersteuning van zes busmaatschappijen. Er zullen in Limburg 86 ritten versterking krijgen, voornamelijk tijdens de schoolspits. De ondersteuning komt er nadat op sociale media foto’s opdoken van overvolle lijnbussen. 

Vanaf maandag zullen zes externe busmaatschappijen De Lijn ondersteunen. In Limburg zal dat dagelijks bij 86 ritten op tientallen buslijnen gebeuren. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is samen met De Lijn al even op zoek naar die busmaatschappijen, om zo de coronamaatregelen in stand te kunnen houden. Op sociale media doken er foto’s op van schoolgaande jeugd die op overvolle lijnbussen zaten. De privé-bussen zullen tijdens de spitsuren achter De Lijn aanrijden en stoppen aan dezelfde haltes. Wanneer het op de bus van De Lijn te druk wordt, kunnen reizigers op de tweede bus stappen. De privé-bussen zijn te herkennen aan het label ‘versterkte rit’. 

De Zigeuner is een van die zes bedrijven die De Lijn gaat ondersteunen. “We hebben gisteren de informatie gekregen over welke ritten de buschauffeurs moeten rijden. Ook hebben we de routes gekregen en uitgeprint”, zegt Hedwig Lox van De Zigeuner. “De specifieke haltes zouden we vandaag krijgen. Zo kunnen de chauffeurs de rit al eens rijden, als voorbereiding.” 

De chauffeurs zijn tevreden dat ze weer kunnen uitrijden, al is het maar “rond de kerk”.

Hedwig Lox, verantwoordelijke logistiek en prijsovereenkomst van De Zigeuner

Het is voor de chauffeurs toch wel anders werken dan normaal, zegt Hedwig Lox: “Onze chauffeurs gaan meestal naar het buitenland. Naar Frankrijk, Spanje, Italië… Alle landen waar we nu niet mogen komen. Ze zijn wel blij dat ze terug werk hebben. Veel chauffeurs zitten al sinds het begin van de coronacrisis thuis."

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters vindt het een goede zaak dat de busmaatschappijen ingeschakeld worden. Want veel van die bussen staan momenteel gewoon stil. “De bedrijven die ingetekend hebben en hun offerte hebben binnengehaald, krijgen de mogelijkheid tot maandag om hun bussen in orde te stellen”, meldt minister Peeters. “Dat is bijvoorbeeld het bestuurdersslot afsluiten en het logo 'versterkte rit' aanbrengen.” De 86 ritten in Limburg zullen vanaf maandag rijden, maar in de loop van de week kunnen er bijkomen. Nog niet elke lijn is namelijk al ondersteund.

Hier kan je checken welke ritten en buslijnen vanaf maandag ondersteund worden. 

Meest gelezen